Makgadikgadi Pan National Park

Informatie over Makgadikgadi Pan National Park

Ooit vormden de zoutvlaktes van Makgadikgadi tezamen met de Okavango Delta een enorm meer, nu is het water opgedroogd en resteert slechts een zoutige ondergrond. De ruimte en stilte van dit gebied is ongekend. Als er regen valt in de zomermaanden (november tot maart) en er een laagje water op de droge grond verschijnt, stromen dieren in alle soorten en maten toe. 

De Makgadikgadi Pan is zo groot als Zwitserland: de grootste zoutvlakte ter wereld. Hyena’s, aardvarkens, aardwolven en meerkatten leven op de droge vlakte, in het regenseizoen trekken zebra’s, struisvogels, wildebeesten en gemsbokken naar het park met de komst van de wildebeesten en gemsbokken komen de leeuwen en jachtluipaarden vanzelf.

De Makgadikgadi Pan en het ontstaan

De Makgadikgadi Pan is een zoutpan in het midden van de droge savanne van Noordoost-Botswana, is een van de grootste zoutvlakten ter wereld. De pan is het enige dat overblijft van het voorheen enorme Makgadikgadi-meer, dat ooit een gebied besloeg dat groter was dan Zwitserland, maar tienduizenden jaren geleden opdroogde.

Recente studies van menselijk DNA suggereren dat de moderne mens ongeveer 200.000 jaar geleden voor het eerst begon te evolueren in deze regio, toen het een uitgestrekt, uitzonderlijk vruchtbaar gebied was van meren, rivieren, moerassen, bossen en graslanden. Dit gebied was gunstig voor bewoning door mensachtigen en andere zoogdieren.

Het Nxai Pan National Park

Baobab boom

Het Nationaal Park is ook de thuisbasis van de millennia oude baobabbomen, die hun naam te danken hebben aan Thomas Baines, de man waarvan bekend is dat hij ze heeft ontdekt.

Baines’ Baobabs, zoals ze tegenwoordig bekend staan, zijn een bezienswaardigheid waar veel reizigers naar op zoek zijn.

Enthousiast geraakt? Hier een  overzicht van ons rondreizen aanbod naar Botswana.

Wilde dieren

Nxai Pan National Park is hét nationaal park in het noordoosten van Botswana, bestaande uit Nxai Pan, een van de Makgadikgadi Pan-zoutvlakten.

Nxai Pan National Park ligt net ten noorden van de hoofdweg Maun-Nata en grenst aan het Makgadikgadi Pans National Park aan de noordgrens.

De pan zelf is een fossiele bodem van een meer van ongeveer 40 vierkante kilometer groot.

het weer en de wegen

Het regenseizoen, dat van november tot april loopt, is het hete, natte zomerseizoen en de tijd waarin het park op zijn mooist is.

Van december tot april is er veel wild, maar als het veel heeft geregend, kunnen de wegen moeilijk begaanbaar zijn.

De wegomstandigheden kunnen moeilijk worden in tijden van zware regenval. De meer toegankelijke tijd om in het park te zijn, is in het droge seizoen, dat van mei tot september is.

De wilde dieren in het Nxai Pan National Park?

Dit nationale park is de thuisbasis van vele wilde dieren. Dit zijn onder andere olifanten, giraffen, zebra’s, gnoes, leeuwen, luipaarden, cheeta’s, koedoe’s, springbokken, impala’s en struisvogels.

De Kaapse wilde honden, jakhals, hyena’s, aardwolf, vleermuis, oorvos en de honingdas kom je hier ook vaak tegen tijdens jouw safari excursie.

Geïnteresseerd geraakt over Botswana lees er meer over in ons blog ” Op safari in Botswana“.

LOKAAL GEREGELD, VOOR JOU

Direct vanuit de Kaap voorzien we jou van een goed reisadvies op maat.

VELE REIZIGERS

Jaarlijks vele tevreden reizigers die met ons op vakantie gaan.

VOLLEDIG AANPASBAAR

Al onze reizen zijn aan te passen naar jouw wensen. Aarzel niet om deze kenbaar te maken.

LID VAN SGR & CALAMITEITEN FONDS

Een veilig gevoel want wij zijn lid van het  Stichting Garantiefonds Reizen .

Vraag nu jouw reisvoorstel aan!

Neem contact met ons op om jouw rondreis vrijblijvend samen te laten stellen!

Een greep uit ons aanbod rondreizen