Zuid-Afrika bestemmingsinformatie

Praktische informatie

Heb jij een vraag waarvan het antwoord er niet bij staat? Stuur ons een e-mail en je ontvangt spoedig antwoord : [email protected]
Reisdocumenten

Paspoort

Om naar Zuid-Afrika te reizen dien je in het bezit van een geldig paspoort te zijn. Je paspoort moet na terugkomst nog minimaal 30 dagen geldig zijn. Tevens moet je paspoort over minimaal twee lege pagina’s beschikken voor de stempels die je krijgt bij de douane.

Kinderen hebben een eigen paspoort nodig, bijgeschreven staan in het paspoort van hun ouders is niet meer geldig. Kinderen jonger dan 18 jaar dienen een internationale geboorte akte in het Engels bij zich te hebben.

Voor de laatste informatie kun je contact opnemen met de Zuid-Afrikaanse ambassade in Den Haag op 070 392 45 01.

Visum

Voor reizen naar Zuid-Afrika heb je geen visum nodig wanneer je korter dan 90 dagen het land bezoekt.

Vliegtickets

Uiteraard moet je in het bezit zijn van geldige vliegtickets. Deze dien je zelf te boeken, maar Afrika Reisopmaat kan je helpen met het vinden van het beste ticket. Op je vliegticket dient je eerste officiële voornaam en achternaam (volgens je paspoort) te staan.

Tip!

Maak voor vertrek een kopie van je paspoort met de Kopie ID applicatie van de overheid en bewaar deze op een handige plek in je bagage. Maak een scan van je paspoort en bewaar deze in je e-mail. Mocht je je paspoort onverhoopt verliezen dan heb je in ieder geval nog een kopie, wat je kan helpen bij het aanvragen van een vervangend reisdocument.

Inentingen

Wij raden je aan om langs te gaan bij je huisarts, of een afspraak te maken bij GGD voor een gezond reisadvies op maat. Er wordt dan gekeken welke vaccinaties jij nodig hebt. Ons advies is om ongeveer 6 tot 8 weken voor vertrek een afspraak te maken.

Difterie, Tetanus, Polio (DTP-prik)

Wij raden een vaccinatie tegen DTP aan.

Gele Koorts

Wij raden een vaccinatie tegen Gele Koorts aan. Een vaccinatie is verplicht wanneer je recent een land hebt bezocht waar een hoog risico op gele koorts is.

Hepatitis A

Een vaccinatie tegen Hepatitis A raden wij je aan wanneer je een onhygiënisch gebied bezoekt.

Hepatitis B

Een vaccinatie tegen Hepatitis B raden wij je aan wanneer je langer dan 3 maanden Zuid-Afrika bezoekt. Ook bij een korter verblijf dan 3 maanden wordt een vaccinatie aangeraden.

Malariapillen

Rond het Kruger Park en St. Lucia komt malaria voor. Blijf je tijdens je reis alleen rond Kaapstad, dan zijn malariatabletten niet nodig. Toch raden wij je aan om voor de zekerheid malariapillen mee te nemen op reis.

Betalen en valuta

Munteenheid

De munteenheid van Zuid-Afrika is de Zuid-Afrikaanse Rand. In Zuid-Afrika kan je op veel plekken een pinautomaat vinden. In hotels, restaurants en zelfs in de meeste supermarkten kun je met een creditcard betalen.

Alle banken accepteren een Nederlandse bankpas met het Maestro logo, Visa creditcard en Mastercard als betaalmiddel. Let wel op dat je de Nederlandse bankpas buiten Europa kunt gebruiken.

Wisselkoers

1 Euro = 13,55 Rand
1 Rand = 0,07 Euro

Let op, de koers verandert continue. De hierboven gegeven koers is puur indicatief.

Elektriciteit

Netspanning

De netspanning in Zuid-Afrika bedraagt 230 Volt, met een frequentie van 50 Hz. Deze is hetzelfde als in Nederland, wat betekent dat je gewoon je eigen elektrische apparaten kunt gebruiken.

Stekkers en stopcontacten

Om een stopcontact te gebruiken heb je een speciale 3-pins adapter nodig. Je koopt deze in Zuid-Afrika aan op het vliegveld en bij supermarkten. De 2-pins plug die we kennen in Nederland wordt in Zuid-Afrika ook gebruikt.

Adressen

Nederlandse Ambassade in Zuid-Afrika
210 Queen Wilhelmina Avenue
New Muckleneuk 0181
Pretoria, Zuid-Afrika
Telefoon: +27 (0)12 425 45 00
E-mail: [email protected]

Zuid-Afrikaanse Ambassade in Nederland
Wassenaarseweg 40
2596 CJ, Den Haag, Nederland
Telefoon: 070 392 45 01
E-mail: info@[email protected]

Zuid-Afrikaans Verkeersbureau
Jozef Israëlskade 48 A
1072 SB, Amsterdam, Nederland
Telefoon: 020 471 31 81
E-mail: [email protected]

Duurzaam reizen

Als duurzame toerist houd je rekening met de lokale bevolking, natuur, cultuur en het milieu. Dit om al het moois wat de wereld te bieden heeft te behouden. Zo hou je het reizen ook mogelijk voor de toekomstige generaties.

Wij vinden het heel belangrijk dat we naast het aanbieden van mooie reizen ook wat goeds doen voor de lokale bevolking en milieu. Wij zetten ons actief in voor Duurzaam Toeristisch Ondernemen (DTO).

DTO is voor veel (ontwikkelings)landen erg belangrijk. Het draagt bij aan culturele, maatschappelijke en economische ontwikkelingen. Ook kan DTO ervoor zorgen dat het milieu, de natuur en de welvaart verbetert in deze landen.

Wat doen wij voor duurzaam reizen?

Bij het samenstellen van de rondreizen streven wij ernaar om de negatieve effecten die reizen met zich meebrengt te beperken tot het minimum. Bij negatieve effecten kun je denken aan milieuvervuiling of het verstoren van de natuur en cultuur op een bestemming.

Ook proberen we de positieve effecten van reizen te stimuleren. Zoals werkgelegenheid dat het toerisme oplevert en daardoor direct een economische bijdrage levert aan de lokale bevolking. Uiteraard zorgen wij ervoor dat dit niet ten koste gaat van jouw reisplezier.

Wat doen wij er concreet aan :

Samenwerken met lokale gidsen / chauffeurs.
Samenwerking met veel kleinschalige hotels, natuurparken en eco lodges. Werken met zo zuinig mogelijke ( elektrische ) auto’s en busjes. Het ondersteunen van lokale liefdadigheidsprojecten.

Hoe draag jij bij aan duurzaam reizen?

Jij zelf kan ook een bijdrage leveren aan duurzaam toerisme. Geef je oude reisgidsen door aan de buren, je vrienden of familie en bespaar daarmee papier. Begin je reis op het treinstation in de buurt en ga met de trein naar het vliegveld. Hierdoor is er minder CO² uitstoot dan wanneer je met de auto of taxi naar het vliegveld gaat.

Als je een bijzonder gebouw, mooi monument of gezellig park bezoekt tijdens je reis, zorg er dan voor dat je alleen je voetafdruk achter laat. Neem je vuilnis mee en gooi het gewoon in de vuilnisbak. Een schonere, meer opgeruimde wereld begint immers bij jezelf.

Natuurlijk kun je ook denken aan de ‘standaard’ duurzame handelingen tijdens je verblijf. Bespaar water door een douche te pakken in plaats van een bad te nemen. Haal boodschappen voor je Afrikaanse braai bij een lokale winkel om de werkgelegenheid en de omzet te stimuleren. Laat niet iedere dag je handdoek wassen in het hotel, hang deze even buiten en gebruik hem de volgende dag nog eens.

Samen zorgen we er voor dat de wereld net zo mooi blijft, als dat ze nu is.

Ben jij op zoek naar het juiste weer of de beste reistijd voor jouw reis naar Zuid-Afrika?

Bestemmingsinformatie per bestemming

Republiek Zuid-Afrika is het meest zuidelijkste land van het continent Afrika. Het land grenst aan Namibië, Botswana, Zimbabwe, Mozambique en Swaziland. De onafhankelijke staat Lesotho ligt als een enclave in Zuid-Afrika. Zuid-Afrika wordt ook wel ‘The Rainbow Nation’ genoemd. Deze naam dankt zij aan de diversiteit aan rassen waaruit de bevolking bestaat.

Korte geschiedenis

Sinds de 17e eeuw heeft Zuid-Afrika een rijke koloniale geschiedenis. In 1652 kwamen de eerste Nederlanders aan land. Zij stichtte op de Kaap een verversingspost voor de  Verenigde Oostindisch Compagnie (VOC). Na anderhalve eeuw werd de Kaapkolonie van de Nederlanders overgenomen door het Verenigd Koninkrijk. Een groot aantal Nederlandse kolonisten, ook wel bekend als de Boeren, migreerde naar het binnenland en stichtten hun eigen Boerenstaten. De Zuid-Afrikaansche Republiek en de Oranje Vrijstaat waren hiervan de belangrijkste. In de Tweede Boerenoorlog werden deze staten heroverd door de Britten. Samen met de Kaapkolonie en Natal werden deze staten in 1910 herenigd tot Zuid-Afrika.

Een stukje heftige, maar kortgeleden geschiedenis komt uit de 20e eeuw. Vanaf 1948 gold in Zuid-Afrika de apartheid. De apartheid was een rassensegregatie waarmee de niet-blanke bevolking benadeeld werd. Het doel was om blanke dominantie te behouden. De apartheid duurde iets meer dan 40 jaar en werd in 1990 afgeschaft. Vier jaar later werd Nelson Mandela tot eerste zwarte president van Zuid-Afrika verkozen.

Provincies

Het land heeft een oppervlakte van maar liefst 1.233.404 km² en heeft bijna 53 miljoen inwoners. Opmerkelijk is dat Zuid-Afrika niet één, maar drie hoofdsteden heeft: Kaapstad is de wetgevende hoofdstad, Pretoria de bestuurlijke hoofdstad en Bloemfontein de rechterlijke hoofdstad.

Kaapstad

Krugerpark

Johannesburg

Tuinroute

Gauteng

Limpopo

Kwazulu natal

Mpumalanga

Noordkaap

Westkaap

Oostkaap

Swaziland

Vrijstaat

Vraag nu jouw reisvoorstel aan!

Neem contact met ons op om jouw rondreis samen met ons samen te stellen!

Een greep uit ons aanbod rondreizen

 • De hoogtepunten van Swaziland

  Van€299€171
  Wat ga je doen tijdens deze reis? In het oosten van Zuid-Afrika, grenzend aan Mozambique, vind je het kleine staatje Swaziland. Sinds 2018 […]
  0
 • Ontdek de Cango Caves in Oudtshoorn

  €11
  Wat ga je doen tijdens deze excursie? De Cango Caves liggen ongeveer 30 kilometer buiten Oudtshoorn in de Swartbergen. Het […]
  0
 • Kruger Park bush walk met gids

  Van€46€41
  Wat ga je doen tijdens deze excursie in het Kruger Park? Met een gewapende ranger (gids) ga je van de […]
  0
 • Krugerpark game drive met gids

  €25
  Wat ga je doen tijdens deze safari? Maak een georganiseerde game drive door het Krugerpark met een gids! Met deze […]
  0
 • Hluhluwe big five game drive

  Van€77€72
  Wat ga je doen tijdens deze Hluhluwe big five game drive ? Een spectaculaire safari in het Hluhluwe big five […]
  0
 • St. Lucia boottocht: nijlpaarden en krokodillen

  Van€21€12
  Wat ga je doen tijdens deze St. Lucia boottocht? Met deze bouwsteen maak je een ontspannen boottocht over het meer […]
  0
LOKAAL GEREGELD

Direct vanuit de Kaap voorzien we jou van een goed reisadvies op maat.

VELE REIZIGERS

Jaarlijks vele tevreden reizigers die met ons op vakantie gaan.

VOLLEDIG AANPASBAAR

De reizen zijn aan te passen naar jouw wensen. Aarzel niet om deze kenbaar te maken.

LID VAN HET SGR & CALAMITEITENFONDS

Een veilig gevoel want wij zijn lid van het  Stichting Garantiefonds Reizen .