Gauteng

Algemene informatie over Gauteng

Gauteng betekend ‘goudstreek’. Een erg passende naam voor de provincie, omdat hier het meeste goud ter wereld is gevonden. Gauteng is de kleinste provincie in Zuid-Afrika, maar ook het meest dichtbevolkt. De bestuurlijke hoofdstad van het land is Pretoria en economisch gezien is het de belangrijkste provincie van het land.

Wat is er te doen in Gauteng?

Mede door dit economische belang, is Gauteng de snelst groeiende provincie van het land. Hierdoor zijn er duidelijke contrasten aanwezig van oud en nieuw, modern en traditioneel, steden en graslanden.

Doordat de provincie niet groot is, liggen de bezienswaardigheden op een korte afstand van elkaar gelegen. Hierdoor kun je in een korte periode veel van Gauteng ontdekken.

Meer informatie over de grootste stad van Zuid-Afrika Johannesburg vindt je op de Johannesburg bestemmingspagina.

De hoofdstad van Gauteng: Pretoria

Pretoria is de administratieve hoofdstad van Zuid-Afrika en is gedurende de helft van het jaar regeringsstad. Het is een rustige, aantrekkelijke stad met prachtige Jacaranda bomen die gedurende oktober en november in bloei staan met kleurige paarse bloemen. 

Church Square ligt in het hart van Pretoria en wordt omringd door indrukwekkende, openbare gebouwen zoals het ‘Paleis van Justitie’. Op de begraafplaats ‘Heroes Acre’ liggen een aantal historische personen, waaronder Paul Kruger. Iets buiten het centrum liggen de Union Buildings.

Dit schitterende gebouw is opgetrokken uit rode zandsteen en heeft de vorm van een halve maan. Pretoria heeft een aantal musea, waarvan het National Museum of Culture, het Pretoria Art Museum en het Police Museum het meest bekend zijn. 

Sandton City

“Het einde” op winkelgebied. Deze uit 3 segmenten bestaande toren is een wirwar van roltrappen en liften en, met 290 winkels onder zijn dak, een unieke ervaring. Wanneer je door de ruim opgezette winkelcentra loopt ben je omgeven door een overvloed aan winkels; de chique uitstraling van de exclusieve boetieks, de moderne winkels met zeer eigentijds décor en de designer labels zijn er ook in goed vertegenwoordigd.

Van curiosa tot cultuur, van kunst tot Afrikaanse mode, Sandton City verbindt heden en verleden.
Als belangrijkste zakencentrum van zuidelijk Afrika weerspiegelt het hedendaagse Zuid-Afrika. Zuid Afrikaanse ontwerpen liggen in de etalage naast internationale labels, zodat buitenlandse kopers zich thuis voelen maar tegelijkertijd iets van Afrika proeven.

Wanneer je jezelf voldoende verwend hebt in Sandton City, wandel dan naar Sandton Square. Deze Europees aandoende ‘piazza’ biedt een grote verscheidenheid aan koffiebars, restaurants en cafeetjes. 

Pretoria Sundowners…..

Er is niets beters dan aan het einde van de dag op een terras te genieten van een ‘skemerkelkie’ oftewel een sundowner.

De meest populaire plekken in Pretoria zijn:

1. Blu Peppa Wine and Cigar Bar in Centurion 
2. Cuban Café in Hatfield (drop-dead Mojito cocktails) 
3. Jambalaya – een favoriet onder de buitenlanders
4. Tings an’ Times – voor de wat meer relaxter bezoeker

Voortrekkermonument

De voortrekkers speelden een belangrijke rol in de geschiedenis van Pretoria. De hoofdstad van de Boerenrepubliek in Transvaal is vernoemd naar Andries Pretorius, de glorieuze leider van de Boeren in hun strijd tegen de Zulu’s. De grondleggers van de voormalige Zuid-Afrikaanse Republiek worden met dit monument geëerd en het is een herinnering aan de moed, vastberadenheid en het doorzettingsvermogen van de Voortrekkers. 

Het eerste begin met dit monument werd al op 16 december 1938 gemaakt door het uitbreken van de tweede wereldoorlog viel de hulp uit Italië weg. 

Tenslotte werden de granietgroeven bij Soutpansberg geopend om de nodige materialen te verschaffen en in 1949 werd het monument officieel geopend.

Het is geen mooi of elegant monument maar wel een icoon voor de “Afrikaanse” Zuid-Afrikaners. 

LOKAAL GEREGELD

Direct vanuit de Kaap voorzien we jou van een goed reisadvies op maat.

VELE REIZIGERS

Jaarlijks vele tevreden reizigers die met ons op vakantie gaan.

VOLLEDIG AANPASBAAR

De reizen zijn aan te passen naar jouw wensen. Aarzel niet om deze kenbaar te maken.

LID VAN SGR & calamiteitenfonds

Een veilig gevoel want wij zijn lid van het  Stichting Garantiefonds Reizen .

Onze laatste Blogposts

Zuid-Afrika heeft je zoveel te bieden! Van wilde dieren tot aan uitgestrekte bossen, van indrukwekkende gebergtes tot aan pittoreske boerendorpjes. Met regelmaat ga ik op pad door Zuid-Afrika en mijn avonturen beschrijf ik hieronder in mijn reisblog. Tevens voorzie ik je van updates over leuke dingen, lekkere lokale restaurantjes, winkeltjes en de laatste nieuwtjes.

De beste wijnen van Kaapstad en omgeving In […]
Wat is er te doen in de Drakensberg […]
Waar vindt jij de beste wijnen in Zuid-Afrika? […]
5 culinaire tips om in Kaapstad uit eten […]

Een greep uit ons aanbod rondreizen

 • De hoogtepunten van Swaziland

  Van€299€171
  Wat ga je doen tijdens deze reis? In het oosten van Zuid-Afrika, grenzend aan Mozambique, vind je het kleine staatje Swaziland. Sinds 2018 […]
  0
 • Ontdek de Cango Caves in Oudtshoorn

  €11
  Wat ga je doen tijdens deze excursie? De Cango Caves liggen ongeveer 30 kilometer buiten Oudtshoorn in de Swartbergen. Het […]
  0
 • Kruger Park bush walk met gids

  Van€46€41
  Wat ga je doen tijdens deze excursie in het Kruger Park? Met een gewapende ranger (gids) ga je van de […]
  0
 • Krugerpark game drive met gids

  €25
  Wat ga je doen tijdens deze safari? Maak een georganiseerde game drive door het Krugerpark met een gids! Met deze […]
  0
 • Hluhluwe big five game drive

  Van€77€72
  Wat ga je doen tijdens deze Hluhluwe big five game drive ? Een spectaculaire safari in het Hluhluwe big five […]
  0
 • St. Lucia boottocht: nijlpaarden en krokodillen

  Van€21€12
  Wat ga je doen tijdens deze St. Lucia boottocht? Met deze bouwsteen maak je een ontspannen boottocht over het meer […]
  0