Bestemmingsinformatie

Praktische informatie

Heb jij een vraag waarvan het antwoord er niet bij staat?
Reisdocumenten

Paspoort

Om naar Zuid-Afrika te reizen dien je in het bezit van een geldig paspoort te zijn. Je paspoort moet na terugkomst nog minimaal 30 dagen geldig zijn. Tevens moet je paspoort over minimaal twee lege pagina’s beschikken voor de stempels die je krijgt bij de douane.

Kinderen hebben een eigen paspoort nodig, bijgeschreven staan in het paspoort van hun ouders is niet meer geldig. Kinderen jonger dan 18 jaar dienen een internationale geboorte akte in het Engels bij zich te hebben.

Voor de laatste informatie kun je contact opnemen met de Zuid-Afrikaanse ambassade in Den Haag op 070 392 45 01.

Visum

Voor reizen naar Zuid-Afrika heb je geen visum nodig wanneer je korter dan 90 dagen het land bezoekt.

Vliegtickets

Uiteraard moet je in het bezit zijn van geldige vliegtickets. Deze dien je zelf te boeken, maar Afrika Reisopmaat kan je helpen met het vinden van het beste ticket. Op je vliegticket dient je eerste officiële voornaam en achternaam (volgens je paspoort) te staan.

Tip!

Maak voor vertrek een kopie van je paspoort met de Kopie ID applicatie van de overheid en bewaar deze op een handige plek in je bagage. Maak een scan van je paspoort en bewaar deze in je e-mail. Mocht je je paspoort onverhoopt verliezen dan heb je in ieder geval nog een kopie, wat je kan helpen bij het aanvragen van een vervangend reisdocument.

Inentingen

Wij raden je aan om langs te gaan bij je huisarts, of een afspraak te maken bij GGD voor een gezond reisadvies op maat. Er wordt dan gekeken welke vaccinaties jij nodig hebt. Ons advies is om ongeveer 6 tot 8 weken voor vertrek een afspraak te maken.

Difterie, Tetanus, Polio (DTP-prik)

Wij raden een vaccinatie tegen DTP aan.

Gele Koorts

Wij raden een vaccinatie tegen Gele Koorts aan. Een vaccinatie is verplicht wanneer je recent een land hebt bezocht waar een hoog risico op gele koorts is.

Hepatitis A

Een vaccinatie tegen Hepatitis A raden wij je aan wanneer je een onhygiënisch gebied bezoekt.

Hepatitis B

Een vaccinatie tegen Hepatitis B raden wij je aan wanneer je langer dan 3 maanden Zuid-Afrika bezoekt. Ook bij een korter verblijf dan 3 maanden wordt een vaccinatie aangeraden.

Malariapillen

Rond het Kruger Park en St. Lucia komt malaria voor. Blijf je tijdens je reis alleen rond Kaapstad, dan zijn malariatabletten niet nodig. Toch raden wij je aan om voor de zekerheid malariapillen mee te nemen op reis.

Betalen en valuta

Munteenheid

De munteenheid van Zuid-Afrika is de Zuid-Afrikaanse Rand. In Zuid-Afrika kan je op veel plekken een pinautomaat vinden. In hotels, restaurants en zelfs in de meeste supermarkten kun je met een creditcard betalen.

Alle banken accepteren een Nederlandse bankpas met het Maestro logo, Visa creditcard en Mastercard als betaalmiddel. Let wel op dat je de Nederlandse bankpas buiten Europa kunt gebruiken.

Wisselkoers

1 Euro = 13,55 Rand
1 Rand = 0,07 Euro

Let op, de koers verandert continue. De hierboven gegeven koers is puur indicatief.

Elektriciteit

Netspanning

De netspanning in Zuid-Afrika bedraagt 230 Volt, met een frequentie van 50 Hz. Deze is hetzelfde als in Nederland, wat betekent dat je gewoon je eigen elektrische apparaten kunt gebruiken.

Stekkers en stopcontacten

Om een stopcontact te gebruiken heb je een speciale 3-pins adapter nodig. Je koopt deze in Zuid-Afrika aan op het vliegveld en bij supermarkten. De 2-pins plug die we kennen in Nederland wordt in Zuid-Afrika ook gebruikt.

Adressen

Nederlandse Ambassade in Zuid-Afrika
210 Queen Wilhelmina Avenue
New Muckleneuk 0181
Pretoria, Zuid-Afrika
Telefoon: +27 (0)12 425 45 00
E-mail: pre@minbuza.nl

Zuid-Afrikaanse Ambassade in Nederland
Wassenaarseweg 40
2596 CJ, Den Haag, Nederland
Telefoon: 070 392 45 01
E-mail: info@thehague@dirco.gov.za

Zuid-Afrikaans Verkeersbureau
Jozef Israëlskade 48 A
1072 SB, Amsterdam, Nederland
Telefoon: 020 471 31 81
E-mail: information@southafrica.net

Duurzaam reizen

Als duurzame toerist houd je rekening met de lokale bevolking, natuur, cultuur en het milieu. Dit om al het moois wat de wereld te bieden heeft te behouden. Zo hou je het reizen ook mogelijk voor de toekomstige generaties.

Wij vinden het heel belangrijk dat we naast het aanbieden van mooie reizen ook wat goeds doen voor de lokale bevolking en milieu. Wij zetten ons actief in voor Duurzaam Toeristisch Ondernemen (DTO).

DTO is voor veel (ontwikkelings)landen erg belangrijk. Het draagt bij aan culturele, maatschappelijke en economische ontwikkelingen. Ook kan DTO ervoor zorgen dat het milieu, de natuur en de welvaart verbetert in deze landen.

Wat doen wij voor duurzaam reizen?

Bij het samenstellen van de rondreizen streven wij ernaar om de negatieve effecten die reizen met zich meebrengt te beperken tot het minimum. Bij negatieve effecten kun je denken aan milieuvervuiling of het verstoren van de natuur en cultuur op een bestemming.

Ook proberen we de positieve effecten van reizen te stimuleren. Zoals werkgelegenheid dat het toerisme oplevert en daardoor direct een economische bijdrage levert aan de lokale bevolking. Uiteraard zorgen wij ervoor dat dit niet ten koste gaat van jouw reisplezier.

Wat doen wij er concreet aan :

Samenwerken met lokale gidsen / chauffeurs.
Samenwerking met veel kleinschalige hotels, natuurparken en eco lodges. Werken met zo zuinig mogelijke ( elektrische ) auto’s en busjes. Het ondersteunen van lokale liefdadigheidsprojecten.

Hoe draag jij bij aan duurzaam reizen?

Jij zelf kan ook een bijdrage leveren aan duurzaam toerisme. Geef je oude reisgidsen door aan de buren, je vrienden of familie en bespaar daarmee papier. Begin je reis op het treinstation in de buurt en ga met de trein naar het vliegveld. Hierdoor is er minder CO² uitstoot dan wanneer je met de auto of taxi naar het vliegveld gaat.

Als je een bijzonder gebouw, mooi monument of gezellig park bezoekt tijdens je reis, zorg er dan voor dat je alleen je voetafdruk achter laat. Neem je vuilnis mee en gooi het gewoon in de vuilnisbak. Een schonere, meer opgeruimde wereld begint immers bij jezelf.

Natuurlijk kun je ook denken aan de ‘standaard’ duurzame handelingen tijdens je verblijf. Bespaar water door een douche te pakken in plaats van een bad te nemen. Haal boodschappen voor je Afrikaanse braai bij een lokale winkel om de werkgelegenheid en de omzet te stimuleren. Laat niet iedere dag je handdoek wassen in het hotel, hang deze even buiten en gebruik hem de volgende dag nog eens.

Samen zorgen we er voor dat de wereld net zo mooi blijft, als dat ze nu is.

Ben jij op zoek naar het juiste weer of de beste reistijd voor jouw reis naar Zuid-Afrika?

Bestemmingsinformatie

Zuid-Afrika heeft een enorme diversiteit aan landschappen. Verwacht prachtige kusten, berglandschappen, grote gebieden met ongerept bushveld, semiwoestijnen, meren, watervallen, bossen en uitgestrekte vlaktes. 

Zuid-Afrika algemeen

Republiek Zuid-Afrika is het meest zuidelijkste land van het continent Afrika. Het land grenst aan Namibië, Botswana, Zimbabwe, Mozambique en Swaziland. De onafhankelijke staat Lesotho ligt als een enclave in Zuid-Afrika. Zuid-Afrika wordt ook wel ‘The Rainbow Nation’ genoemd. Deze naam dankt zij aan de diversiteit aan rassen waaruit de bevolking bestaat.

Korte geschiedenis

Sinds de 17e eeuw heeft Zuid-Afrika een rijke koloniale geschiedenis. In 1652 kwamen de eerste Nederlanders aan land. Zij stichtte op de Kaap een verversingspost voor de Verenigde Oostindisch Compagnie (VOC). Na anderhalve eeuw werd de Kaapkolonie van de Nederlanders overgenomen door het Verenigd Koninkrijk. Een groot aantal Nederlandse kolonisten, ook wel bekend als de Boeren, migreerde naar het binnenland en stichtten hun eigen Boerenstaten. De Zuid-Afrikaansche Republiek en de Oranje Vrijstaat waren hiervan de belangrijkste. In de Tweede Boerenoorlog werden deze staten heroverd door de Britten. Samen met de Kaapkolonie en Natal werden deze staten in 1910 herenigd tot Zuid-Afrika.

Een stukje heftige, maar kortgeleden geschiedenis komt uit de 20e eeuw. Vanaf 1948 gold in Zuid-Afrika de apartheid. De apartheid was een rassensegregatie waarmee de niet-blanke bevolking benadeeld werd. Het doel was om blanke dominantie te behouden. De apartheid duurde iets meer dan 40 jaar en werd in 1990 afgeschaft. Vier jaar later werd Nelson Mandela tot eerste zwarte president van Zuid-Afrika verkozen.

Provincies

Het land heeft een oppervlakte van maar liefst 1.233.404 km² en heeft bijna 53 miljoen inwoners. Opmerkelijk is dat Zuid-Afrika niet één, maar drie hoofdsteden heeft: Kaapstad is de wetgevende hoofdstad, Pretoria de bestuurlijke hoofdstad en Bloemfontein de rechterlijke hoofdstad.

Tuinroute

De Tuinroute vind je langs de zuidkust van Zuid-Afrika en is zeker één van de highlights tijdens je rondreis in Zuid-Afrika. De Tuinroute wordt zo genoemd door de grote, groene ecologische diversiteit langs de route. Er is wat discussie over hoe de Tuinroute precies loopt. De route loopt zowel in de West-Kaap als Oost-Kaap, grofweg tussen Kaapstad en Port Elizabeth. Tijdens deze route van bijna 700 kilometer word je getrakteerd op mooie natuurgebieden, prachtige zandstranden en leuke kustplaatsen. Het is zonde om de Tuinroute in één dag uit te rijden, want er liggen erg veel leuke stadjes aan de route die een bezoekje waard zijn.

Ben je met je kinderen op reis of wil je de Tuinroute op een andere manier beleven? Gebruik dan de Outeniqua Choo-Tjoe stoomtrein tussen George en Knysna. Kinderen vinden de stoomtrein een indrukwekkend vervoersmiddel en het is een leuke afwisseling van de auto.

Langs de Tuinroute

Port Elizabeth

Port Elizabeth heeft vele bijnamen, waaronder ‘Friendly City’, die zij heeft gekregen door de ontspannen sfeer en vriendelijke inwoners. Door de omliggende industrie en de haven is het niet de mooiste stad van Zuid-Afrika, maar wel een populaire strandbestemming.

Port Elizabeth beschikt over mooie stranden om heerlijk te relaxen of je te wagen aan een van de watersporten. Bezoek een van de culturele en historische bezienswaardigheden of maak een stadswandeling. Daarnaast ligt het Addo Elephant nationaal park hier niet ver vandaan.

Met de bouwsteen ‘Port Elizabeth, hotels om omgeving’ verblijf je in deze vriendelijke stad en bezoek je gemakkelijk het Addo Elephant nationaal park.

Addo Elephant nationaal park

Een van de grootste natuurparken in Zuid-Afrika is het Addo Elephant nationaal park. Addo staat bekend als een van de meest kindvriendelijke safariparken. Omdat het groot, betaalbaar en malariavrij is, en omdat de meeste lodges kinderen toelaten. Het park werd in 1931 opgericht voor de bescherming van 11 overgebleven Afrikaanse olifanten in het gebied. En met succes want er leven nu maar liefst 450 olifanten in het park. De olifanten zijn niet de enige bewoners van dit nationaal park, ook de Afrikaanse pinguïns en zeldzame jan-van-gent vogels kun je hier vinden.

In het Addo Elephant nationaal park kun je niet alleen de Big 5 (olifant, neushoorn, leeuw, buffel en luipaard) spotten, maar zelfs de Big 7! Deze bestaat uit de Big 5 met twee extra diersoorten: de walvis en witte haai. Je moet er alleen wel twee aparte delen van het park voor bezoeken, één in het binnenland en één aan de kust. Voeg een bezoek aan Addo toe aan je rondreis in Zuid-Afrika met onze bouwstenen ‘Addo, hotels en omgeving’ en ‘Addo game drive met ranger’.

St. Francis

Door de vele kanalen en waterweggetjes wordt St. Francis ook wel ‘Little Venice’ (klein Venetië) genoemd. Dit kustplaatsje biedt perfect surfmogelijkheden en is een drukbezochte vakantiebestemming voor mensen die van watersport houden. Hier ga je hiken, mountainbiken, wandelen, diepzeeduiken of gewoon heerlijk op het strand relaxen. Bezoek hier de vuurtoren, een mooi wit gebouw dat met het felle witte licht niet kon voorkomen dat er schepen op de rotsen liepen.

St. Francis is een heerlijke bestemming om heel relaxed te genieten van Zuid-Afrika. Met onze bouwsteen ‘St. Francis, hotels en omgeving’ verblijf je in deze schilderachtige omgeving. Als je dan toch in het surfwalhalla bent, kan je hier misschien wel leren surfen.

Tsitsikamma nationaal park

Tsitsikamma is het eerste nationaal park in het water in heel Afrika. Het werd opgericht voor de bescherming van de oerbossen en het zeeleven. In het park staan de geelhoutbomen die inheems zijn voor Zuid-Afrika. Zoef op 30 meter hoogte door de boomtoppen van het Tsitsikamma nationaal park. Zo heb je een andere kijk op de bomen, planten en dieren die hier leven.

Knysna

Knsyna (uitgesproken als ‘Nijsna’) is een vakantiebestemming bij uitstek. Dit plaatsje is groot geworden door de goudvondsten en bosbouw. Tussen de heuvels en bossen en aan een prachtige lagune zijn hier volop mogelijkheden voor actievelingen en avonturiers. Peddel relaxed met je kajak over de lagune of maak een wandeling in het Featherbed Nature Reserve.

In het centrum van het stadje vind je gezellige restaurants en cafés. Sluit de dag af met een boottocht naar de Knysna Heads tijdens zonsondergang. Stel je eigen rondreis samen en voeg de bouwsteen ‘Knysna, hotels en omgeving’ toe aan je reis. Voeg ook de bouwsteen ‘Township tour in Knysna‘ toe aan je rondreis voor een bijzonder bezoek aan een Afrikaans township.

Mossel Bay

De Mossel Bay dankt zijn naam aan een Nederlander. Cornelis de Houtman, een Hollandse handelsman, vond hier een heleboel mossels en noemde het gebied de ‘Mosselbaai’. Het is ook de plaats waar de eerste Europeanen in Zuid-Afrika aanmeerden. Dit waren Portugese zeelieden onder leiding van Bartholmeu Dias.

In het Dias Museum Complex staat een replica van het schip waarmee hij langs de Zuid-Afrikaanse kust voer. In Mossel Bay bezoek je ook de Post Office Tree. Hier werden brieven uitgewisseld tussen zeelui. Daar gebruikte ze een laars voor die in de boom hing. Actie vind je zeker in de Mossel Bay. Snorkelen, abseilen, kajakken en parasailen, het is hier allemaal mogelijk.

Gauteng

Gauteng betekend ‘goudstreek’. Een erg passende naam voor de provincie, omdat hier het meeste goud ter wereld is gevonden. Gauteng is de kleinste provincie in Zuid-Afrika, maar ook het meest dichtbevolkt. De bestuurlijke hoofdstad van het land, Pretoria, en economisch gezien is het de belangrijkste provincie van het land.

Mede door dit economische belang, is Gauteng de snelst groeiende provincie van het land. Hierdoor zijn er duidelijke contrasten aanwezig van oud en nieuw, modern en traditioneel, steden en graslanden. Doordat de provincie niet groot is, liggen de bezienswaardigheden op een korte afstand van elkaar gelegen. Hierdoor kun je in een korte periode veel van Gauteng ontdekken.

Natuur in Gauteng

Rhino en Lion Nature Reserve

Het Rhino en Lion Nature Reserve ligt vlakbij Johannesburg en Pretoria. In het park zijn verschillende dieren te zien, waaronder de witte leeuw. Wanneer je tijdens de voedertijd in het reservaat bent, zie je gegarandeerd roofdieren. Deze worden hier namelijk met de hand gevoerd. Het hoogtepunt van je bezoek aan dit reservaat zijn de leeuwenwelpjes.

De welpjes zijn onderdeel van het fokprogramma van het Rhino en Lion Nature Reserve. Ook onderdeel van het programma zijn neushoornkalfjes, de Kaapse wilde hond, Bengaalse tijgers, Siberische tijgers en de witte leeuw. Een bijzonder natuurreservaat wat je gemakkelijk bezoekt wanneer je in Johannesburg of Pretoria verblijft.

Dinokeng Game Reserve

Dinokeng is het eerste reservaat in Gauteng waar alle leden van de Big Five leven. Het park is sinds 2011 geopend. Het gebied van 18.500 hectare was vroeger landbouwgrond. In dit park zie je de zeldzame witte leeuw, nijlpaarden, krokodillen en meer dan 300 vogelsoorten.

Wil je een bezoek brengen aan Dinokeng? Dan adviseren wij je om zelf vroeg van tevoren een game drive te boeken. In het park is het niet toegestaan om zelfstandig rond te rijden. Hierdoor zijn de game drives vaak van tevoren al volgeboekt.

Steden in Gauteng

Johannesburg

Een aanrader voor iedere Zuid-Afrika rondreis is een bezoek aan Johannesburg. De grootste stad van Zuid-Afrika en het economische hart van het land. Vroeger was Johannesburg berucht om het geweld, maar dit is tegenwoordig niet meer aan de orde. Wel raden we je aan om hier en in andere grote steden alert te zijn. Het is een bruisende stad die nog steeds aan het ontwikkelen is.

De bevolking in de stad is multicultureel, vrijwel iedere cultuur wordt hier vertegenwoordigd. Wolkenkrabbers en winkelcentra liggen verspreid door de stad. Vooral in het noorden kun je goed winkelen en hier vind je ook de beste restaurants. Voor een culturele break raden wij het Museum Africa over de evolutie van Johannesburg aan. Of bezoek het South Africa Breweries museum of het Apartheidsmuseum. Een rondreis met een bezoek aan Johannesburg kun je makkelijk zelf samenstellen bij ons.

Voeg onze bouwsteen ‘Johannesburg, hotels en omgeving‘ toe om kennis te maken met deze bruisende stad.

Soweto

Soweto is de afkorting van South Western Townships. Dit is een groep townships net buiten Johannesburg die zijn ontstaan tijdens de apartheid. De apartheidsregering besloot dat in Johannesburg alleen nog blanken mochten wonen. Zwarten, kleurlingen en Aziaten moesten verhuizen naar townships buiten de stad. Tegenwoordig is Soweto een cultureel en artistiek centrum.

Een aanrader is een rondleiding met gids door Soweto, die je met de bouwsteen ‘Soweto fairtrade fietstour‘ aan je rondreis toevoegt. Je bezoekt dan onder andere het Hector Pieterson museum en het huis van Nelson Mandela. Een indrukwekkende bezienswaardigheid in Soweto zijn de Orlando Towers. Dit zijn twee cilindervormige en kleurrijk beschilderde schoorstenen van een voormalige energiecentrale. Ze zijn neergezet door de blanke regering in het ‘zwarte leefgebied’ zodat het hun eigen uitzicht niet belemmerde.

Terwijl de stroom van de centrale niet eens naar de townships toe ging. De torens staan tegenwoordig symbool voor optimisme en creativiteit. Van één van de torens is een kunstwerk gemaakt. Vanaf de andere kun je bungeejumpen. Je maakt een sprong op ongeveer 100 meter hoogte. Een spannende afwisseling op een wel heel bijzondere plek!

Pretoria

Waar Kaapstad de wetgevende hoofdstad van Zuid-Afrika is en Bloemfontein de gerechtelijke hoofdstad, is Pretoria de bestuurlijke hoofdstad van het land. De stad ligt in een vallei omgeven door heuvels op een kleine afstand van Johannesburg.

Veel bezienswaardigheden vind je aan het Church Square. Zo ook het Paleis van Justitie waar in 1964 tegen Nelson Mandela de doodstraf geëist werd. Niet ver van Church Square kun je het oude huis van Paul Kruger bezoeken, naar wie het Krugerpark is vernoemd. Heb je even genoeg van alle historische gebouwen? Geniet dan van het zonnetje in de Pretoria National Zoological tuinen.

Limpopo

De meest noordelijke provincie van Zuid-Afrika is Limpopo. De naam Limpopo komt van de gelijknamige rivier in de provincie, wat ‘grote waterval’ in de taal Noord-Sotho betekend. Limpopo is een populaire toeristische bestemming door het vele wildlife wat hier rondloopt. Een groot deel van het bekende Kruger nationaal park ligt in deze provincie.

Daarnaast vind je in Limpopo mooie natuur en een bekend cultureel erfgoed van houtsnijders, pottenbakkers, legenden en mythen. Er is zelfs een regenkoningin, de vrouwelijke heerser van het Modjadji volk. Er wordt van dit volk gedacht dat zij het kunnen laten regenen.

Nationale parken in Limpopo

Kruger nationaal park

Het Kruger nationaal park is het meest bekende wildpark van Zuid-Afrika. Misschien wel van de hele wereld. Het park is vernoemd naar de vroegere president van de Transvaalse Republiek, Paul Kruger. Hij was bezorgd over het behoud van de wilde dieren en de natuur. Hij kreeg het voor elkaar om het terrein tussen de Sabie River en de Crocodile River tot beschermd gebied te maken.

Het beschermde gebied werd steeds groter en is inmiddels uitgegroeid tot het Krugerpark, het meest uitgestrekte wildpark in Zuid-Afrika. In het park leeft een grote verscheidenheid aan wilde dieren. De Big Five (olifant, buffel, neushoorn, leeuw en luipaard) is hier te vinden. Verder leven er hier ook giraffen, zebra’s, antilopen, apen, veel soorten vogels en insecten.

In totaal leven er maar liefst 801 diersoorten in het park. Omdat het park een uitgebreid wegennetwerk heeft, kun je ook prima zelf met de auto het park verkennen. Daarnaast worden er ook veel game drives aangeboden. Kies bijvoorbeeld onze bouwsteen ‘Krugerpark game drive met gids‘. Met de rondreis ‘Rondreis Zuid-Afrika: op zoek naar de Big Five’ verblijf je 1 nacht binnen de grenzen van het park.

Greater Kruger nationaal park

Het Greater Kruger nationaal park is officieel geen park. Het is een groot gebied naast het Kruger nationaal park dat gelegen is rondom de stad Hoedspruit. In dit gebied bevinden zich zo’n 20 privé wildreservaten die samen het Greater Kruger nationaal park maken.

In het begin van de jaren ’90 zijn de hekken tussen het Kruger nationaal park en het Greater Kruger nationaal park verwijderd. Door de open verbinding kunnen de dieren tussen beide parken vrij rondlopen. Het gehele gebied wordt ook wel het Greater Kruger Area genoemd. Door de open verbinding kun je een bezoek aan het Greater Kruger nationaal park makkelijk combineren met een bezoek aan het Krugerpark.

Marakele nationaal park

Het Marakele nationaal park is opgericht in 1994 en ligt in het Waterberg gebied. In 2003 werd het park door Nelson Mandela en Prins Bernhard heropend. Marakele is het enige nationale park waar de zwarte neushoorn te zien is. Ook leven de leden van de Big Five in dit park, maar deze laten zich niet zo makkelijk spotten als in het Krugerpark. Verder vind je hier onder andere wilde honden, bruine hyena’s, rietbokken en Kaapse gieren.

Mapungubwe nationaal park

Het Mapungubwe nationaal park heeft een afwisselend landschap. Het is er vlak met zandstenen, bosachtig en bergachtig. In het park vind je de bekende wilde dieren zoals de olifant, giraf, zebra, leeuw, cheetah, en de zwarte en witte neushoorn. Ook leven hier zo’n 400 vogelsoorten en verschillende reptielen. Mapungubwe heeft ook een rijke flora, met 24 soorten Acaciabomen en diverse Mopane bomen. In dit park kom je werkelijk ogen te kort!

Natuur in Limpopo

Waterberg

Waterberg is eén van de meest diverse natuurstreken in Limpopo. Het is door UNESCO uitgeroepen tot een beschermd biosfeerreservaat. Het gebied dankt zijn naam aan de zandstenen bergen die het water uit de rivieren opnemen. Hierdoor dienen de bergen als waterreservoir.

In het Waterberg gebied liggen veel privé reserves en nationaal parken, waaronder het Marakele nationaal park. Het is een erg groen natuurgebied waar veel wildlife rondloopt. Omdat het gebied nog relatief onbekend is bij toeristen wordt het ook wel het best bewaarde geheim van Zuid-Afrika genoemd.

Steden in Limpopo

Polokwane

Polokwana (Pietersburg) is de hoofdstad van de provincie Limpopo. Wat de officiële naam van de stad is, is nog een beetje onduidelijk. Pietersburg ligt in de gelijknamige gemeente Pietersburg. In 2003 werd de naam van de gemeente veranderd van Pietersburg naar Polokwane. De naam van de hoofdstad werd echter niet veranderd. Officieel heet de stad dus nog steeds Pietersburg.

De Zuid-Afrikanen noemen de stad echter gewoon Polokwane. Polokwane is het culturele centrum van de provincie. Er zijn verschillende musea en historische gebouwen te vinden. In het Bokane Malapa Northern Sotho Open-Air Museum zijn allerlei culturele uitingen van de Bokani stam te zien.

Hoedspruit

Hoedspruit wordt ook wel de safarihoofdstad van Zuid-Afrika genoemd. Dit komt omdat het nabij het Krugerpark ligt en midden tussen privé reservaten die samen het Greater Kruger nationaal park vormen. In het dorp zijn alle voorzieningen voor toeristen te vinden, waaronder drie supermarkten, een winkelcentrum, toeristisch informatiepunt, benzinestations en verschillende restaurants.

Hoedspruit heeft een eigen ingang naar het Krugerpark en vanuit het dorp zijn er veel safarimogelijkheden in de wildparken in de omgeving. Hoedspruit is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan het Krugerpark. Vanuit Hoedspruit kun je ook prima een bezoek brengen aan de Blyde River Canyon, op slechts 30 minuten rijden.

Voeg de bouwsteen ‘Hoedspruit, hotels en omgeving‘ toe aan jouw rondreis om het Greater Kruger nationaal park en de Blyde River Canyon te verkennen.

Krugerpark

Eén van de meest bekende parken in Zuid-Afrika is de Nationale Krugerwild oftewel het Krugerpark . Dit 380 kilometer lange nationale park is gelegen in het noordoosten van Zuid-Afrika. Het park grenst aan Zimbabwe en Mozambique. Met een oppervlakte van 2 miljoen hectare is het Krugerpark het grootste wildpark van Zuid-Afrika.

Het park is vernoemd naar de vroegere president van de Transvaalse Republiek, Paul Kruger. Hij was bezorgd over het behoud van de wilde dieren en de natuur. Hij kreeg het voor elkaar om het terrein tussen de Sabie River en de Crocodile River tot beschermd gebied te maken.

Het beschermde gebied werd steeds groter en is inmiddels uitgegroeid tot het Krugerpark, het meest uitgestrekte wildpark in Zuid-Afrika. In het park leeft een grote verscheidenheid aan wilde dieren. De Big Five (olifant, buffel, neushoorn, leeuw en luipaard) is hier te vinden. Verder leven er hier ook giraffen, zebra’s, antilopen, apen, veel soorten vogels en insecten.

In totaal leven er maar liefst 801 diersoorten in het park. Omdat het park een uitgebreid wegennetwerk heeft, kun je ook prima zelf met de auto het park verkennen. Daarnaast worden er ook veel game drives aangeboden.

Greater kruger area

Rondom het Krugerpark liggen veel privé reservaten. Meer dan twintig zijn bij elkaar gekomen en daarmee werd de Associated Private Nature Reserves opgericht. De privé reservaten maken samen het Greater Kruger nationaal park.

In het begin van de jaren ‘90 zijn de hekken tussen het Krugerpark en deze privé reservaten verwijderd waardoor het Greater Kruger Area ontstond. Door de open verbinding tussen het Krugerpark en de privé reservaten kunnen de dieren tussen beide parken vrij rondlopen. Hierdoor stijgt voor ons de kans om alle wilde dieren tijdens een safari te zien. Doordat de dieren vrij rond kunnen lopen tussen de parken, verschillen deze qua flora en fauna niet veel van elkaar.

Het grootste verschil is dat de reservaten van het Greater Kruger nationaal park over het algemeen behoorlijk streng zijn over de hoeveelheid mensen die toegestaan zijn. Door de open verbinding kun je een bezoek aan het Greater Kruger National Park makkelijk combineren met een bezoek aan het Krugerpark. Vooral erg leuk om in het Greater Kruger National Park te doen is een wandelsafari. Dichter bij de natuur en dieren ga je niet komen.

Dieren in het Krugerpark

Niet alleen de oppervlakte van het park is groot, maar ook de variatie van diersoorten is ongekend. 147 zoogdieren, 507 vogels, 49 vissoorten en 114 reptielen zorgen ervoor dat jouw bezoek aan het Krugerpark geen minuut saai is. De bekendste diersoorten in het park zijn natuurlijk de Big Five: de leeuw, buffel, luipaard, neushoorn en de Afrikaanse olifant. Van de Afrikaanse olifant leeft in het Krugerpark zelfs de grootste populatie ter wereld!

Naast de populaire Big Five vind je er nog veel andere interessante dieren, zoals giraffen, zebra’s, nijlpaarden, hyena’s, bavianen en krokodillen. Drie van de vijf snelste dieren ter wereld komen in Zuid-Afrika voor: de cheeta, de gnoe en de leeuw. Reden genoeg om tijdens een game drive met je verrekijker in de aanslag te zitten.

Planten, bomen en cultuur in het Krugerpark

Natuurlijk zijn de dieren van het Krugerpark de voornaamste reden voor een bezoek. Maar dat is niet het enige wat het park te bieden heeft. Vergeet ook zeker de flora niet, in het Krugerpark staan namelijk maar liefst 336 verschillende boomsoorten. Eén daarvan is de Marula boom. Mensen gebruiken de vruchten van deze boom om de crème likeur ‘Amarula’ te maken. Ook dieren, en vooral olifanten, zijn dol op de vruchten. Daarom wordt de Marula boom ook wel olifantenboom genoemd.

Overnachten in het Krugerpark

In het Krugerpark bevinden zich verschillende accommodaties, van eenvoudig tot luxe. Deze zijn allemaal gelegen op omheinde terreinen die ook wel kampen genoemd worden. Er zijn zo’n 23 kampen in het Krugerpark. Ook zijn er een aantal privé reservaten met lodges waar het wild vrij rond kan trekken. ’s Nachts waaien de geluiden van het park zo je kamer in. Spannend!

Hazyview en Whiteriver

Dit zijn twee dorpjes met de perfecte ligging naast het Krugerpark. Hazyview werd officieel gesticht toen in 1959 het eerste postkantoor geopend werd. White River is een stuk ouder en werd gevestigd tijdens de Boerenoorlog. In de dorpen vind je alle nodige voorzieningen zoals banken, drogisterijen en restaurants. De dorpen liggen slechts 40 kilometer bij elkaar vandaan.

In de omgeving ga je avontuurlijke activiteiten ondernemen zoals raften en tokkelen over de rivier. Deze twee dorpjes zijn ook een fijne uitvalbasis voor de Panoramaroute. Of rij vanuit hier naar verschillende ingangen van het Krugerpark om een game drive te maken. Door de omgeving en het klimaat zie je hier veel bananen en ander tropisch fruit. Bewoon tijdens je verblijf in Hazyview een dansshow bij Shangaan River Club bij. Tijdens deze dansshow komen elementen uit verschillende Afrikaanse culturen voorbij.

Verblijf met onze bouwsteen ‘Hazyview en White River, hotels en omgeving’ op de perfecte uitvalbasis voor de Panoramaroute, games drives in Krugerpark en avontuurlijk activiteiten.

Game drives

Eén van de activiteiten die je kunt ondernemen in het Krugerpark is een game drive in een safarivoertuig. Onder begeleiding van een ranger zoek je naar de Big Five. Met een open safaritruck rij je door de bush en zoek je naar de wilde dieren. De ranger gebruikt zijn kennis om de dieren te spotten en om meer over hen te vertellen. Door de open safaritruck ervaar je de natuur en dieren van heel dichtbij. Boek je game drive alvast met onze bouwsteen ‘Krugerpark, game drive met gids’. Gegarandeerd een bijzondere belevenis.

De meerdere reserves in het gebied, de grotere selectie van dieren dan ergens anders in Afrika, een breed scala aan accommodaties, vele safari mogelijkheden, gegarandeerd de Big Five spotten, en de aantrekkelijke locatie maakt het Krugerpark een uitstekende locatie voor jouw safari in Zuid-Afrika! Met de bouwsteen ‘nationaal park Kruger, hotels en omgeving’ verblijf je binnen de grenzen van het park.

Kwazulu natal

Welkom in de thuisstaat van de Zulu-stam, de grootste stam van Zuid-Afrika. KwaZulu Natal ligt in het oosten van het land. Deze provincie heeft als enige in Zuid-Afrika een koning. KwaZulu Natal is erg veelzijdig met mooie stranden, wildparken waar je de Big Five kunt spotten, natuurparken en Zulu dorpen.

Door de mix van strand, natuur, cultuur en de mogelijkheden van safari’s is KwaZulu Natal een geliefde bestemming van toeristen. De hoofdstad is Pietermaritzburg, maar Durban is de belangrijkste stad.

Stranden in Kwazulu natal

In KwaZulu-Natal vind je de meest mooie stranden. Vanaf Durban gezien strekken stranden zich uit naar het noorden (Dolphin Coast) en naar het zuiden (South Coast). De stranden kun je het gehele jaar prima bezoeken door het warme klimaat. Aan zowel de North Coast als de South Coast liggen genoeg vakantiesteden waar je heerlijk kunt relaxen aan het strand.

In het noordelijke deel van de provincie ligt Sodwana Bay, een walhalla voor duikers en snorkelaars. Sodwana Bay heeft een rif van maar liefst 50 kilometer lang met verschillende soorten koraal en zo’n 1200 vissoorten. Uitrusten na het ontdekken van de onderwaterwereld doe je op het prachtige zandstrand. In het Greater St. Lucia Wetlands Park ligt Cape Vidal. Dit is een spierwit strand waar je heerlijk kunt zwemmen, snorkelen of duiken. Aan het strand liggen hoge, groene duinen.

Natuur in Kwazulu natal

Drakensbergen

Drakensbergen is een enorm lange bergketen van maar liefst 1.000 kilometer en ligt parallel aan de oostkust van Zuid-Afrika. Het wordt vaak alleen gezien als de bergketen in KwaZulu Natal die de grens tussen Zuid-Afrika en Lesotho vormt. Dit is echter maar een klein onderdeel van de totale Drakensbergen. De Zulu’s noemen het ‘uKhahlamba’, wat ‘barrière van speren’ betekend.

In dit gebied liggen verschillende nationale parken en kun je verschillende wandelroutes afleggen. In het Royal Natal National Park bevindt zich het Amphitheater. Een natuurlijk gevormd amphitheater met een rotswand van 5 kilometer lang. Dit is misschien wel het meest gefotografeerde plekje in deze omgeving en dat snappen wij goed. Wat een adembenemend gezicht!

In de Afrikaanse winter kan het door de hoogte fris zijn en koelt het ’s avonds snel af, dus neem voor een bezoek een jas of dikke trui mee. Met onze bouwsteen ‘Drakensbergen, hotels en omgeving’ verblijf je in de Drakensbergen met gemakkelijke toegang tot de omgeving. Zo kun je volop genieten van de natuur.

iSimangaliso (Greater St. Lucia) Wetland Park

In St. Lucia en Hluhluwe word je omringd door de natuur van Zuid-Afrika. Het plaatsje St. Lucia is de toegangspoort naar het iSimangaliso (Greater St. Lucia) Wetland Park. Dit park heeft een oppervlakte van maar liefst 260.000 hectare en is 280 kilometer lang. In het park ligt een wildreservaat en verschillende rivieren. De duinen scheiden het park van de zee. Je kunt dus ook even lekker relaxen op het strand in iSimangalisio.

Het iSimangaliso (Greater St. Lucia) Wetland Park maakt deelt uit van een drielanden-ecotoerisme project. Het is een initiatief van Nelson Mandela en het project heeft betrekking tot de landen Zuid-Afrika, Mozambique en Swaziland. De bedoeling is om een enorm Big Five natuurbeschermingsgebied te creëren door het weghalen van grenspoorten.

In het westen grenst het iSimangaliso (Greater St. Lucia) Wetland Park aan het Hluhluwe-iMofolozi park. Dit park bestaat uit twee reservaten, Hluhluwe en iMofolozi, die met elkaar verbonden zijn. Hierdoor kunnen de dieren uit beiden parken over en weer lopen. De grootste groep witte en zwarte neushoorn van zuidelijk Afrika leeft hier.

Daarnaast vind je hier alle leden van de Big Five, giraffen en hyena’s. Voeg de bouwsteen ‘Hluhluwe en St. Lucia, hotels en omgeving’ toe aan jouw maatwerk reis. Je verblijft in St. Lucia of Hluhluwe waardoor je gegarandeerd genoeg tijd hebt om de cultuur, natuur en het wildlife te ontdekken.

Steden in Kwazulu natal

Pietermaritzburg

Pietermaritzburg is de hoofdstad van KwaZulu-Natal en is de tweede stad van de provincie.
Door de vele parken en botanische tuinen wordt Pietermaritzburg ook wel de ‘Tuinstad’ genoemd. In de stad staan nog veel Victoriaanse gebouwen.

Verder vind je in de stad verschillende musea, drie Hindu tempels en een kerk die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog door Italiaanse gevangenen werd gebouwd. In de stad woont een mix van Zuid-Afrikanen, de Zulu’s, Indiase bevolking en buitenlandse studenten van de universiteit.

Durban

Durban is de belangrijkste stad van KwaZulu Natal. Dit komt door de haven die zich bij de stad bevindt. In de Indiase wijk vind je de grootste markt van de stad. Het nieuwe gedeelte van de markt is overdekt. Je kunt hier je souvenirs voor thuis inslaan. Verder zijn er talloze kraampjes met kruiden, vruchten, medicijnen van de traditionele helers en kleding.

Breng in Durban ook een bezoek aan uShaka Marine World, vooral als je met kinderen reist! Er is een waterpretpark, aquarium en er zijn dolfijnen- en zeehondenshows. Ten noorden van Durban bevindt zich de Dolphin Coast, de ontmoetingsplaats van de dolfijnen. Langs de schitterende stranden loopt een boulevard met gezellige restaurants waar je heerlijk kunt eten na een verfrissende duik in zee. Voeg onze bouwsteen ‘Durban en uMhlanga, hotels en omgeving’ toe aan je reis en ontspan nabij het strand van Durban.

Mpumalanga

Welkom in ‘Het land van de zonsopgang’! De provincie Mpumalanga is gelegen in het noordoosten van Zuid-Afrika en grenst aan Swaziland en Mozambique. De naam is afgeleid van de isiZulu woorden ukumpuma (opgaan, rijzen) en ilanga (de zon). Mpumalanga heeft een ontzettend mooi landschap. Het noordelijke deel van de Drakensbergen gaat hier plotseling over in een laagvlakte.

Door de hoogte, erosie en regenval zijn er veel watervallen in het gebied ontstaan. In Mpumalanga vind je meer watervallen dan ergens anders in het land. Bezoek in Mpumalanga het zuidelijke deel van het Krugerpark of volg de Panamaroute.

Natuur in Mpumalanga

Kruger nationaal park

Mpumalanga is het meest bekend om het Kruger nationaal park. Het Krugerpark is een van de grootste en meest bekende wildreservaten ter wereld. Het park is in de 19e eeuw opgericht voor de bescherming van de natuur en het wild. Hier heb je een grote kans om de Big Five (leeuw, buffel, luipaard, neushoorn en de Afrikaanse olifant) te spotten.

Naast de Big Five zijn er nog vele andere interessante dieren te vinden. In het park leven namelijk maar liefst 817 diersoorten! Zorg er dus voor dat je tijdens een game drive met je verrekijker in de aanslag zit. Gegarandeerd dat je een aantal wilde dieren tegenkomt. Je kunt het jezelf nog een tikkeltje spannender maken door het park zelf met de auto te verkennen.

Het Krugerpark heeft namelijk een uitgebreid wegennetwerk waardoor dit prima te doen is. Met onze rondreis ‘Op zoek naar de Big Five’ verblijf je twee dagen (1 nacht) binnen de grenzen van het park.

Greater Kruger Area

In Mpumalanga ligt het Greater Krugerpark Area. Dit gebied bestaat uit het Krugerpark en zo’n 20 privé reservaten. Gezamenlijk zijn deze privé reservaten het Greater Kruger nationaal park. De hekken tussen het Krugerpark en deze privé reservaten zijn in de jaren ’90 verwijderd. Hierdoor ontstond het Greater Krugerpark Area.

Door de verwijdering van de hekken is het mogelijk voor de dieren om vrij rond te lopen. Er is dus meer leefgebied voor de dieren en voor jou meer kans om wilde dieren te spotten tijdens een game drive. De kans om de ongrijpbare luipaard hier te zien is zeer hoog doordat een van de privé reservaten de hoogste dichtheid luipaarden in de wereld heeft. Door de open verbinding kun je een bezoek aan beide parken met elkaar combineren.

Drakensbergen

Drakensbergen is een bergketen die in totaal meer dan 1.000 kilometer lang is. De bergketen ligt parallel aan de oostkust van het land en het hoogste punt is 3.482 meter. Vaak wordt er met de Drakensbergen alleen het deel langs de grens tussen Lesotho en Zuid-Afrika bedoeld. In Mpumalanga ligt deze bergketen dicht bij het Krugerpark.

Het hoogste punt is een stuk lager met 1.944 meter. Bijzonder is dat in het noordelijke deel de Drakensbergen opeens overgaan in een laagvlakte. Wij raden je aan om de hoogtepunten van de Drakensbergen te ontdekken via de Panoramaroute.

Panoramaroute

Een mooie dagtocht die je in Mpumalanga maakt is de Panoramaroute. Een prachtige autoroute die het noordelijke deel van de Drakensbergen doorkruist. Je komt onderweg langs de indrukwekkende Blyde River Canyon, het uitkijkpunt God’s Window, verschillende rotsformaties en de Drie Rondavels (die eruitzien als traditionele ronde hutten).

Ook een hoogtepunt van de Panoramaroute is Bourke Luck’s Potholes. Hier heeft de samenkomst van de Treur River en de Blyde River voor bijzondere vormen in de rotsen gezorgd. Een goede uitvalbasis voor deze route zijn de dorpjes Hazyview en White River.

Steden in Mpumalanga

Nelspruit

Nelspruit is de hoofdstad van Mpumalanga en ligt aan de Crocodile River Valley. Door deze ligging en het subtropische klimaat is het landschap erg vruchtbaar. Daardoor is de omgeving erg groen en groeien er hier allerlei soorten bloemen, planten en fruit. Na 1890 werd Nelspruit een verzamelplek van boeren, goudzoekers en handelaren van goud. Tegenwoordig heeft het een bruisend centrum met winkelcentra, goede restaurants en drukbezochte uitgaansgelegenheden.

Hazyview/White River

Hazyview en White River zijn twee dorpjes met de perfecte ligging naast het Krugerpark. Hazyview werd officieel gesticht toen in 1959 het eerste postkantoor geopend werd. White River is een stuk ouder en werd gevestigd tijdens de Boerenoorlog. In de dorpen vind je alle nodige voorzieningen zoals banken, drogisterijen en restaurants. De dorpen liggen slechts 40 kilometer bij elkaar vandaan.

In de omgeving ga je avontuurlijke activiteiten ondernemen zoals raften en tokkelen over de rivier. Deze twee dorpjes zijn ook een fijne uitvalbasis voor de Panoramaroute. Of rij vanuit hier naar verschillende ingangen van het Krugerpark om een game drive te maken. Door de omgeving en het klimaat zie je hier veel bananen en ander tropisch fruit. Verblijf met onze bouwsteen op de perfecte uitvalbasis voor de Panoramaroute, games drives in Krugerpark en avontuurlijk activiteiten.

Noordkaap

De Noord-Kaap is de grootste van alle negen Zuid-Afrikaanse provincies, maar zeer dun bevolkt. Hier rijd je uren rond zonder iemand tegen te komen. De provincie grenst aan de buurlanden Namibië en Botswana en is ontstaan door de opdeling van de vroegere Kaapprovincie in 1994. Het grootste deel van het landschap is halfwoestijn, dit gebied wordt ook wel de Karoo genoemd.

Er groeien haast geen bomen wat een bijzonder gezicht is. De Orange River doorkruist de provincie en zorgt voor groene, weelderige velden. De Noord-Kaap staat vooral bekend om de opgravingen van diamanten bij de hoofdstad Kimberley.

Natuur in de noord-kaap

Kgalagadi Transfrontier park

Het Kgalagadi Transfrontier park is de beste plek om wildlife te spotten in de Noord-Kaap. Bij het park horen twee aangrenzende parken: het Kalahari Gemsbok nationaal park en het Gemsbok nationaal park dat gelegen is in Botswana. De totale oppervlakte van het park is 3.6 miljoen hectare, waardoor dieren op grote schaal kunnen migreren. In het park leeft de beroemde leeuw met zwarte manen. Ook leven hier de cheetah, hyena, het luipaard en verschillende roofvogels.

Richtersveld Transfrontier park

Richtersveld Transfrontier park ligt in het noordwesten van het Richtersveld, op de grens met Namibië. Het lijkt in eerste instantie een oneindige leegte met af en toe een rotsformatie. Niets is minder waar want er leven verschillende kleine reptielen en vogels. Vooral in de lente is het park op z’n mooist, dan verandert het droge woestijngebied in een bloemenspektakel.

Een bijzondere verschijning in het park is de ‘halfmens’. In tegenstelling tot de naam doet vermoeden, is dit een plant. De plant lijkt op een soort menselijk gestalte met kleine bloemen die uit slurfachtige armen groeien. In het park is ook de kokerboom te vinden. De holle takken van de kokerboom groeien in principe alleen bovenop de boom. De naam Kokerboom is afgeleid van de Bosjesmannen (San) die de holle takken van de plant gebruikte om er pijlenkokers van te maken.

Augrabies Falls nationaal park

Het Augrabies Falls nationaal park staat bekend om haar waterval die ontzettend veel lawaai produceert. De naam van het park komt van de Khoi-stam. Zij noemen het Aukoerebis, dit betekent ‘de plaats van het grote lawaai’. Een betere naam voor dit nationale park bestaat er niet. De waterval bestaat uit een hoofdgeul en 18 kleinere geulen waar de Orange River 56 meter naar beneden stort.

In het park kunnen rondom de waterval verschillende wandelingen gemaakt worden. In een apart deel van het park kun je op safari gaan. Hier leeft onder andere de bedreigde zwarte neushoorn, maar die laat zich helaas niet vaak zien. Dieren die zich wel laten zien zijn de springbok, chacma-baviaan, aardwolf en groene meerkat.

Steden in Noordkaap

Kimberley

Kimberley is de hoofdstad van de provincie en economisch gezien van groot belang geweest voor Zuid-Afrika. In 1866 vond Erasmus Jacobs een glinsterende steen op de oever van de Orange River. Het steentje bleek een diamant van 21.25 karaats te zijn en staat bekend als de ‘Eureka’. Drie jaar later werd in hetzelfde gebied een nog grotere diamant gevonden. Deze diamant werd de ‘Star of South Africa’ genoemd.

De diamantkoorts brak pas los toen in 1871 op Colesburg Koppie een diamant van maar liefst 83.50 karaats gevonden werd. Er kwamen duizenden mijnwerkers naar het gebied om diamanten op te graven. De heuvel waar de diamanten ontdekt waren veranderde in een mijn en werd hierdoor een enorm gat. De mijn wordt door de Zuid-Afrikanen ook wel ‘die groot gat’ genoemd.

De naam van de stad veranderde in 1873 naar Kimberley, naar de Engelse Lord Kimberley die destijds het gebied regeerde. Een bezoek aan het Kimberley Mine Museum en The Big Hole (‘die grote gat’) zijn een must-do als je deze stad bezoekt. Het openluchtmuseum geeft een goed beeld hoe het leven in de tijd van de diamantenkoorts was.

Noordwest

Het Noord westen is een van de kleinste provincies van Zuid-Afrika. Het grenst aan buurland Botswana en verschillende andere Zuid-Afrikaanse provincies. Het staat ook wel bekend als de ‘platina provincie’. Dit komt door de enorme ondergrondse voorraden platina die hier werden gevonden. Ook werd hier goud, diamanten en uranium gevonden.

Binnen deze provincie liggen delen van twee UNESCO werelderfgoed sites. Een van deze sites is de Vredefortkrater, de grootste krater ter wereld waar een meteoriet is ingeslagen. De ander is de Taung site waar mensachtige fossielen zijn gevonden. De Taung site is onderdeel van de werelderfgoed site Cradle of Humankind.

Natuur in Noordwest

Madikwe Game Reserve

Het Madikwe Game Reserve is een van de grootste game reserves in Zuid-Afrika. Het reservaat werd in 1991 opgericht. Niet alleen om het wildlife te beschermen maar ook voor de werkgelegenheid van de lokale bevolking. Met het ‘Operation Phoenix’ project werden meer dan 10.000 dieren naar het gebied gebracht. Het project duurde maar liefst zeven jaar en de dieren kwamen uit verschillende regio’s van Zuid-Afrika.

In het Madikwe Game Reserve kan de Big Five gespot worden. Er zijn meer dan 350 soorten vogels en een grote diversiteit aan wild in het park. Het landschap bestaat uit uitgestrekte grasvelden, bossen, rotsachtige heuvels en bergen.

Pilanesberg nationaal park

Het Pilanesberg nationaal park was in de prehistorie een kolkende krater. Tegenwoordig is het een groot stuwmeer met daar omheen drie groepen heuvels van gestolde lava. Het is één van de grootste vulkanische complexen ter wereld. In het Pilanesberg nationaal park vond één van de grootste wildverhuizingen van Zuid-Afrika plaats.

Tijdens het project ‘Operation Genesis’ in 1979 werden 6.000 zoogdieren uitgezet in het park. Dit waren onder andere: zebra’s, elanden, witte en zwarte neushoorns, buffels en olifanten. Naast deze dieren leven hier tegenwoordig ook giraffen, nijlpaarden, gemsbokken, luipaarden en de zeldzame bruine hyena. Voor bezoekers zijn er een aantal uitkijkplekken gemaakt waardoor de dieren van dichtbij zijn te bezichtigen. Een bijzondere manier om het nationaal park te ontdekken is door middel van een ballonvaart.

Steden in Noordwest

Mafikeng

Mafikeng is de hoofdstad van de Noordwest provincie. Tegenwoordig is het een gezellig stadje maar het kent een onrustige geschiedenis. Mafikeng werd ooit gesticht als de administratieve hoofdstad van het Britisch Protectorate of Bechunaland, wat tegenwoordig Botswana is. Doordat de Britten tijdens de Anglo-Boerenoorlog met maar 217 man standhielden tegen de Boeren rondom Mafikeng, werd het stadje voor even wereldberoemd. Het Mafikeng Museum leert de bezoekers meer over deze periode.

Plezier in Noordwest

Sun City

In deze provincie staat Sun City bekend om zijn glamoureuze casino’s, entertainment aanbod, luxe accommodaties en golfbanen. Sun City is ontwerpen door hotelmagnaat Sol Kerzner en werd geopend in 1979. Destijds was het gevestigd in Bophuthatswana, een gebied dat tijdens de apartheid was uitgeroepen tot onafhankelijke staat. Door de onafhankelijke status kon in Sun City gegokt worden en revueshows georganiseerd worden.

Sun City staat vol met superluxe hotels, casino’s, restaurants, winkels, theaters en disco’s. Verder zijn hier ook zwembaden, stranden en golfbanen. Je kan het zo gek niet verzinnen maar er is zelfs een jungle nagebouwd. Vanuit Sun City kunnen game drives in het Pilanesberg nationaal park gemaakt worden.

Harties

De Hartbeespoort Dam is gelegen in een vallei ten zuiden van de Magaliesbergen. Door de lokale bevolking wordt het ook wel ‘Harties’ genoemd. De dam werd eigenlijk gebouwd om het gebied eromheen het hele jaar door van water te voorzien. Maar Harties is uitgegroeid tot een populair watersportcentrum. Populaire activiteiten in Harties zijn onder andere windsurfen, waterskiën, jetskiën, ballonvaren, golfen en parasailen. Ook erg leuk is de Harties kabelbaan waarbij je tijdens de rit een prachtig uitzicht over de dam en de Magaliesbergen hebt.

Oostkaap

De Oost-Kaap is een provincie met misschien wel de meest aangrijpende historie van Zuid-Afrika. In de Oost-Kaap zijn bloedige oorlogen gevoerd tussen de Boeren en de inheemse stam de Xhosa. Later werd er oorlog gevoerd tussen de Boeren en de Engelsen. De Oost-Kaap is nog steeds de thuisbasis van de Xhosa, na de Zulu’s de grootste bevolking van het land is.

De Oost-Kaap staat het meest bekend om de Zuid-Afrikaanse vrijheidsstrijd. Veel mensenrechtenactivisten komen uit deze provincie. De bekendste activist is Nelson Mandela. De vrijheidsstrijd ging om de apartheid, een systeem van rassenscheiding dat tussen 1948 en 1994 door de regering was ingevoerd. Een vrij recent stukje geschiedenis dus. De blanke partij die destijds aan de macht was in Zuid-Afrika, wou hun heerschappij veiligstellen en behouden.

Er werden wetten gemaakt die discriminerend waren voor de zwarte bevolking. Zij hadden minder rechten dan de blanke mensen en mochten veel dingen niet, die de blanken wel mochten. Daarnaast werden er borden geplaatst met daarop de tekst ‘white persons only’, wat aangaf dat in dat gebied geen zwarte personen toegestaan waren. In 1990 werden de meeste wetten uit de apartheid afgeschaft. Pas in 1994 kwam er echt een einde aan de apartheid toen Nelson Mandela de eerste zwarte president van Zuid-Afrika werd.

Het landschap van de Oostkaap

De Oost-Kaap heeft een enorme diversiteit aan landschappen, vooral langs de kustlijn. In het zuiden liggen bossen, iets verderop liggen een aantal surfwalhalla’s zoals St. Francis en Jeffrey’s Bay. Voorbij Port Elizabeth ligt de Sunshine Coast met ontzettende mooie stranden. En in het noorden ligt de Wild Coast, met zoals de naam al doet vermoeden een ruige kust en een ruig landschap.

Ook in het binnenland is het landschap gevarieerd met bossen, de heuvelachtige Wilderness Area en een halfwoestijn in de Kleine Karoo. De Oost-Kaap staat ook wel bekend als de ‘Adventure Province’. Dit komt door de grote variatie van actieve en avontuurlijke activiteiten. Zo kun je ziplinen over de Zondagsrivier in het Addo Elephant nationaal park of door de boomtoppen van het Tsitsikamma nationaal park.

Nationale parken in de Oostkaap

Addo Elephant Nationaal park

Misschien wel dé reden voor veel toeristen om de Oost-Kaap te bezoeken is de mogelijkheid om de Big Seven te spotten. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar dit mogelijk is, maar het Addo Elephant nationaal park staat er bekend om. Al moet je er wel twee apart delen van het park voor bezoeken, een in het binnenland en een aan de kust. De Big Seven bestaat uit de olifant, de buffel, het luipaard, de leeuw, de neushoorn, de witte haai en de walvis.

Addo is in 1931 opgericht om te zorgen dat de olifanten in deze regio niet zouden uitsterven. Inmiddels is het park flink uitgebreid met andere soorten wildlife. Het park is zo sterk gegroeid dat het nu een van de grootste nationale parken in Zuid-Afrika is. Voeg Addo toe aan je rondreis in Zuid-Afrika met onze bouwsteen ‘Addo, hotels en omgeving’. Perfect om het park te doorkruisen en de wilde dieren te spotten!

Mountain Zebra nationaal park

Er zijn nog meer nationale parken in de Oost-Kaap die een bezoekje waard zijn. Zo ook de Mountain Zebra nationaal park nabij het plaatsje Cradock. Het park is opgericht in 1937 voor de bescherming van de Cape Mountain zebra omdat er toen nog maar 6 van deze zebra’s leefden. De Cape Mountain zebra is anders dan de zebra door de oranje bres op de kop. Naast de zebra’s leven er nog veel meer verschillende dieren in het park waaronder de zwarte neushoorn, Kaapse buffel, eland, gnoe, hyena en de cheetah.

Tsitsikamma nationaal park

Het Tsitsikamma nationaal park ligt aan de TuinRoute. Tsitsikamma is een Khoisan uitdrukking en staat voor: ‘plaats van overvloedig water’. Dit gebied is het oudste en grootste zee reservaat en daarnaast het grootste marine gebied in de wereld. Het landschap bestaat uit bossen, hoge bergen, diepe kloven en watervallen. Een ideale plek voor natuurliefhebbers maar ook voor de echte durfal. Hier vind je namelijk de Bloukrans brug waarvan je de hoogste bungeejump ter wereld kan maken. Je springt hier maar liefst 216 meter naar beneden.

Steden in de Oostkaap

St. Francis

Een van de surfwalhalla’s in de Oost-Kaap is het plaatsje St. Francis. De perfecte surfmogelijkheden zijn niet de enige aantrekkingskracht van dit dorp. Mooie stranden, een haven en de mediterrane architectuur zorgen voor een prettige vakantiesfeer. Het dorp bestaat voor een deel uit zwarte en witte huizen die aan elkaar gelinkt zijn via kanalen.

Een architectuurvorm die uniek is in Zuid-Afrika. Bezoek hier de vuurtoren of de pinguïn opvang. In de haven proef je de lekkerste vers gevangen vis. Met onze bouwsteen ‘St. Francis, hotels en omgeving’ ontdek je op de mooiste plekjes van de omgeving.

Port Elizabeth

Port Elizabeth is een havenstad in de Oost-Kaap en wordt ook wel Die Baai genoemd. Dit komt omdat het aan de Algoabaai ligt, hier loopt de scheiding van de Indische en Atlantische oceaan. Door de haven is het vooral een industriële stad en hierdoor niet de mooiste stad van Zuid-Afrika. Toch is het een populaire strandbestemming omdat het over mooie stranden beschikt. Daarnaast is er op cultureel gebied veel te vinden in Port Elizabeth. In de stad staan ontzettend mooie musea en historische gebouwen.

Met de Donkin Heritage Trail, een wandelroute van vijf kilometer lang, kom je langs meer dan 50 belangrijke historische plekken in de stad. Tijdens deze route bezoek je onder andere de Campanile toren, St. Mary’s Anglican Cathedral en het marktplein. Voeg de bouwsteen ‘Port Elizabeth, hotels en omgeving’ toe bij het samenstellen van je rondreis voor een bezoek aan deze ontspannen stad.

Graaff-Reinet

Ooit gesticht door de Verenigde Oost-Indische Compagnie, is Graaff-Reinet nu een schilderachtige stad. Hier vestigde de Hollandse voortrekkers uit de Kaapse Kolonie zich en dit is nog duidelijk terug te zien aan de Kaap-Hollandse architectuur. Er zijn ongeveer 200 monumenten die in deze stijl gebouwd zijn. Als je hier komt, lijkt de tijd wel even stil te hebben gestaan.

Graaff-Reinet wordt omringt door het Camdeboo nationaal park. Een nationaal park met een grote afwisseling van flora en fauna. Hier leven onder andere buffels, stokstaartjes en apen. Combineer je bezoek aan Graaff-Reinet zeker met het Camdeboo nationaal park.

Coffee Bay

Op de zogenoemde ‘Wild Coast’ van de Oost-Kaap kun je een bezoek brengen aan de Hole in the Wall bij het plaatsje Coffee Bay. Net voor de kust ligt een grote rotswand waar, door erosie, in het midden een gat is uitgesleten. Er zit dus letterlijk een gat in de muur. De naam Coffee Bay is ontstaan nadat er voor de kust een schip zonk met een lading koffiebonen die aanspoelde op het land. In de omgeving zijn daardoor wild groeiende koffieplanten te zien.

Swaziland

Als één van de laatste Afrikaanse koningen regeert Koning Mswati III over Swaziland. Een land wat ingesloten ligt tussen Zuid-Afrika en Mozambique. Het is een van de kleinste landen van Afrika en kent tal van feestelijke tradities en een unieke cultuur. De natuur is prachtig en verschillende nationale parken zijn een bezoek meer dan waard.

Net zoals Zuid-Afrika heeft Swaziland meerdere hoofdsteden. Mbabane is de bestuurlijke hoofdstad en Lombamba de koninklijke en wettelijke hoofdstad. Met onze bouwsteen ‘Swaziland, hotels en omgeving’ combineer je een bezoek aan Swaziland makkelijk met je rondreis door Zuid-Afrika. Met onze bouwsteen ‘Swaziland, hotels en omgeving’ combineer je een bezoek aan Swaziland makkelijk met je rondreis door Zuid-Afrika.

Mbabane

De bestuurlijke hoofdstad van Swaziland telt ongeveer 95.000 inwoners. De stad ligt in een spectaculaire omgeving van de Dlangeni Hills. Tegenwoordig is Mbabane een moderne stad met veel voorzieningen zoals winkels, banken en restaurants. In de omgeving wordt tin en ijzer gewonnen en deze materialen zijn ook veel terug te vinden in de stad.

Bijvoorbeeld bij de oude hoofdweg Gwamile Street. Hier staan nog oorspronkelijke huizen met daken van tin. Mbabane Market is een beroemde markt. Hier kun je nog altijd terecht voor handgemaakte souvenirs die door de vriendelijke “market mama’s” worden verkocht.

Mlilwane widlife sanctuary

Swaziland heeft een aantal wildreservaten waarvan Mlilwane Wildlife Sanctuary één van de grootste is. Ted Reilly begon dit reservaat op zijn boerderij met als doel het wildlife te beschermen en uitgestorven wild opnieuw te introduceren. Dit was het eerste natuurreservaat in Swaziland en ging in 1964 open voor publiek. Het reservaat is ruim 4.500 hectare groot en heeft een heuvelachtig landschap in het noorden en graslanden in het zuiden.

De graslanden lopen uit in het Nyonyane gebergte. Hier vind je de zogenaamde ‘executie-rots’, een plaats waar de Swazikoningen hun oordeel velden over ongehoorzame onderdanen. Ook het familiegraf van de koninklijke familie bevindt zich in dit deel van het natuurreservaat.

In het Mlilwane Wildlife Sanctuary leven onder andere buffels, giraffen, nijlpaarden, luipaarden, zebra’s en verschillende soorten antilopen. Een populaire activiteit in Mlilwane is het maken van een fietstocht. Een erg leuke manier om het reservaat te ontdekken.

Een Swazi dorp

In Swaziland zijn nog veel traditionele Swazi dorpen te vinden. Een Swazi dorp bestaat uit een verzameling hutten, bewoond door een familie die bestaat uit een man met zijn vrouw(en) en kinderen. Als de man meerdere vrouwen heeft, en dit is vaker wel het geval dan niet, dan heeft elke vrouw haar eigen hut. De hutten zijn gemaakt van riet en hebben de vorm van een bijenkorf. In het midden van het dorp ligt een veekraal waardoor het vee wordt beschermd tegen roofdieren.

Culturele gewoontes en tradities

In Swaziland zijn veel tradities in ere gehouden. In het dagelijks leven zijn zingen, dansen, houtsnijwerk en potten bakken nog steeds belangrijke activiteiten. Eén van de tradities is het betalen van een lobola (bruidsschat). Alleen na betaling van de lobola komt een huwelijk tot stand. Ook geboorte- en begrafenisrituelen zijn belangrijke tradities in de Swazi cultuur.

Bij de geboorte van baby’s worden grote ceremonies gehouden waarin diverse kruiden, planten en dierenhuid verbrand worden voor het welzijn van het kind. Een begrafenis is ook een hele gebeurtenis. Niet alleen de volledige familie is aanwezig maar ook dorpsgenoten en buren.

De Swazi gaan nog steeds naar traditionele genezers voor genezingen en medicijnen. Er zijn twee traditionele genezers: de inyanga en de sangoma. De inyanga gebruikt natuurlijke medicijnen van planten, kruiden en zelfs onderdelen van dieren. De sangoma is gericht op het geestelijke welzijn en treedt ook vaak op als raadgever en psycholoog.

Vrijstaat

De provincie Vrijstaat is het hart van Zuid-Afrika. Het was vroeger een onafhankelijke republiek in Zuidelijk Afrika en werd toen Oranje Vrijstaat genoemd. Tegenwoordig is het een van de negen Zuid-Afrikaanse provincies en heet het Vrijstaat. De Vrijstaat is een ideale bestemming voor liefhebbers van geschiedenis. Hier vind je historische routes, gedenkplaatsen, musea en inheemse dorpen.

Zoals eigenlijk heel Zuid-Afrika heeft ook de Vrijstaat een ontzettend mooie natuur. Je vindt hier veel bergen en wijde open vlaktes. De herfstmaanden april en mei worden ook wel het Cosmos-seizoen genoemd. In het oostelijke deel van de Vrijstaat groeien dan ontzettend veel roze en witte bloesems.

Natuurparken in de Vrijstaat

Franklin Game Reserve

Het Franklin Game Reserve is een wildreservaat met een wel heel bijzondere ligging, namelijk in het hart van de stad Bloemfontein. Er zijn maar een paar steden in de wereld die een natuurgebied binnen hun stadsgrenzen hebben. De andere steden zijn Kaapstad, Nairobi en Hong Kong. In het park leven onder andere de giraffe, blauwe gnoe en zebra. Hier vind je ook inheemse planten en bomen. Binnen het Franklin Game Reserve bevindt zich Naval Hill waar je een mooi uitzicht over de stad hebt.

Golden Gate Highlands

Het Golden Gate Highlands is een natuurpark dat aan de voet van het Maluti gebergte gelegen is. De naam komt van de zandstenen bergkliffen die “goud” kleuren wanneer de zon op de kliffen schijnt. In dit natuurpark leven de zwarte gnoe, eland, springbok, Burchell zebra, baviaan en meer dan 170 vogelsoorten. Een populaire wandeltocht is de Rhebok Hiking Trail, een wandelroute van twee dagen naar de toppen van de Maluti bergen.

Steden in de Vrijstaat

Bloemfontein

Bloemfontein staat ook wel bekend als ‘City of Roses’ vanwege de overvloed aan deze bloemen in de stad. Het is de hoofdstad van de Vrijstaat en de gerechtelijke hoofdstad van Zuid-Afrika. Het Britse leger stichtte de stad in 1846. Het diende toen als fort ter bescherming van het leger. In de stad bevinden zich verschillende musea en monumenten. Zo bevindt zich hier het Nationale Vrouwenmonument.

Een monument ter nagedachte aan ongeveer 27.000 Boerenvrouwen en kinderen die tijdens de Tweede Boerenoorlog in Britse concentratiekampen zijn overleden. De stad is ook de geboorteplaats van de beroemde auteur van Lord of the Rings, J.R.R. Tolkien.

Clarens

Clarens, een stadje in de Maluti bergen, wordt ook wel de parel van de Vrijstaat genoemd. Veel gebouwen zijn opgetrokken uit zandsteen wat een uniek beeld geeft. Clarens is een toevluchtsoord voor kunstenaars en er zijn hier dan ook veel “Arts and Craft” winkels te vinden. In de omgeving van de stad kun je prima abseilen, raften of wandeltochten door de bergen maken.

Het Golden Gate Highlands nationaal park ligt slechts op een paar kilometer van Clarens waardoor het een goede uitvalbasis is voor een bezoek aan het park.

Westkaap

Maak kennis met de “Fairest Cape” (Mooiste Kaap) van Zuid-Afrika. De West-Kaap heeft deze bijnaam ongetwijfeld te danken aan de culturele diversiteit, uitgestrekte wijngaarden, natuur en het Cape Floral Kingdom. Het Cape Floral Kingdom bestaat uit acht beschermde natuurgebieden in de West-Kaap en Oost-Kaap die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

De West-Kaap is één van de negen Zuid-Afrikaanse provincies en bestaat nog niet zo heel lang. In 1994 werd de reusachtige Kaapprovincie opgedeeld in drie kleinere provincies, namelijk de West-Kaap, Noord-Kaap en de Oost-Kaap. Er woont een interessante mix van culturen; Afrikanen, Europeanen, Aziaten en afstammelingen van de Xhosa en Khoikhoi. Nederlandse invloeden zijn er ook zeker te vinden, vooral in het plaatje Stellenbosch.

Steden in Westkaap

Kaapstad

De perfecte uitvalsbasis om de West-Kaap provincie te ontdekken is Kaapstad. Kaapstad wordt ook wel Moederstad genoemd, omdat de Hollanders hier de eerste Europese nederzetting vestigde. Een must-visit voor jouw reis naar Zuid-Afrika. Kaapstad is oorspronkelijk opgezet als een verversingspost voor VOC-schepen, maar is inmiddels uitgegroeid tot een kleurrijke en bruisende wereldstad. Cultuur en natuur komen hier samen en er zijn zo veel bezienswaardigheden dat je bijna niet kunt kiezen wat je gaat doen.

Een bezoek aan de Tafelberg, een tocht naar Robbeneiland en de Kirstenbosch Botanical Tuinen kunnen niet uit je dagprogramma ontbreken. Ook rond Kaapstad is nog genoeg te beleven en te zien. Waggel met de pinguïns bij Boulders Beach en maak selfies bij Kaap de Goede Hoop. Voeg onze bouwsteen ‘Kaapstad, hotels en omgeving’ aan je reis toe en geniet van deze kleurrijke stad.

Oudtshoorn

Wij kunnen je nu al vertellen dat een bezoek aan Oudsthoorn allesbehalve saai is. Het heeft een rijke geschiedenis en een immens gangenstelsel onder de nabijgelegen bergen. Hier zijn de winters kort maar koud, de zomers heet en er valt weinig neerslag. Voor ons best extreem, maar ontzettend geschikt voor struisvogels. Zij waren vroeger erg gewild als kleding accessoires.

Tegenwoordig worden ze gehouden voor hun vlees. Als je meer te weten wilt komen over struisvogels, bezoek dan een van de boerderijen. De Cango Caves zijn een grote trekpleister. Het is een gangenstelsel van meer dan vier kilometer lang. Het eerste kwart is open voor publiek. In een groep maak je een wandeling door de grotten. Als je van iets meer spanning houdt dan kies je voor een avontuurlijke tour. Dan bezoek je niet alleen de zes opengestelde kamers, maar je zal ook door kleine gangen moeten kruipen.

De bouwsteen ‘Oudtshoorn, hotels en omgeving‘ laat je kennismaken met de struisvogels en druipsteengrotten van Oudtshoorn.

Hermanus

Oorspronkelijk heet dit plaatje Hermanus Pietersfontein. Op verzoek van de Zuid-Afrikaanse post werd dat afgekort naar Hermanus. Dit is echt de beste plek waar je vanaf het land de Zuidkaper walvissen kunt zien. In de Afrikaanse wintermaanden (juli – november) komen de walvissen naar de Walker Bay om te kalven. Natuurlijk kun je heel het jaar door een bezoek aan Hermanus brengen. Je vindt hier prachtige natuurgebieden waar je lekker kunt wandelen. Ga tijdens je verblijf kajakken op zee of duiken met witte haaien… als je durft. Wil jij walvissen spotten? Voeg dan de bouwsteen ‘Walvissen en wandelen’ toe aan je rondreis.

West Coast

De West-Kaap-heeft bijna 1.000 kilometer aan strand. Aan de westkust liggen sommige stranden tussen de oceaan en de bergen, wat een indrukwekkend uitzicht geeft. Genoeg locaties om uit te rusten na het bewandelen van de Tafelberg of om bij te komen van een wijnproeverij. Wil je een actief strandbezoek? Combineer in Llandudno en Noordhoek je strandbezoek met een surf les.

Visserij is een belangrijke inkomstenbron langs de westkust en daardoor kun je in de meeste restaurants heerlijk verse vis eten. Of ga wanneer je in Kaapstad bent, langs de vissershaven in Hout Bay en koop je eigen verse vis. De oostkust is vooral bekend door de TuinRoute. Een populaire route van zo’n 700 kilometer van Kaapstad tot Port Elizabeth met ontzettend veel bezienswaardigheden en activiteiten voor jong en oud. Een echte aanrader voor tijdens je familiereis in Zuid-Afrika.

Kaapse wijnlanden

Wat zeker niet mag ontbreken tijdens je rondreis in Zuid-Afrika is een bezoek aan de Kaapse wijnlanden. De wijnproductie van Zuid-Afrika stamt uit de 17e eeuw. Simon van der Stel, de tweede Nederlandse gouverneur van de Kaap, bracht toen enkele wijnstokken mee uit Europa. De Kaapse wijnlanden en de wijnroutes in de West-Kaap zijn een populaire bestemmingen en dat snappen wij wel! Eerst een rondleiding door de wijngaarden en wijnkelders en daarna genieten van een wijntje onder de Zuid-Afrikaanse zon.

In de West-Kaap liggen een aantal bekende wijnplaatsen. Een van de bekendste is Stellenbosch, het centrum van de wijn en een van de oudste vestigingsplek van de Nederlanders. Het is een universiteitsstad die omgeven is door ontzettend mooie landerijen met wijnboerderijen. In het centrum vind je ambachtelijke winkels en restaurants. Je uitzicht bestaat uit met wijnranken beplante heuvels en iconische Kaap Hollandse gebouwen. Vanuit Stellenbosch bezoek je ook gemakkelijk de andere wijnsteden, zoals Franschhoek en Paarl, en volg je een van de wijnroutes. Met de bouwsteen ‘Stellenbosch, hotels en omgeving‘ zit je midden in de wijnlanden.

Kun je niet kiezen welke wijnplaats je wilt gaan bezoeken? Bezoek er meerdere of gebruik één van de vele wijnroutes in de West-Kaap. De eerste en de bekendste route is de wijnroute van Stellenbosch. In het landschap rond Stellenbosch liggen veel wijnboerderijen en wijnhuizen waar je terecht kunt voor rondleidingen en wijnproeverijen.

Een andere bekende route is Route 62. Dit is de langste wijnroute ter wereld die van Kaapstad tot Port Elizabeth loopt. Met Route 62 kom je langs een aantal bekende en belangrijke wijnplaatsen zoals Paarl, Wellington, Tulbagh, Worcester en Roberston. Deze plaatsen zijn een stuk minder toeristisch dan Stellenbosch.

Lees hier meer over de Zuid-Afrikaanse wijnen.

Vraag nu jouw reisvoorstel aan!

Neem direct contact met ons op om jouw rondreis samen met ons vrijblijvend samen te stellen!

Een greep uit ons aanbod rondreizen

 • Ontdek de Cango Caves in Oudtshoorn

  €16
  Wat ga je doen tijdens deze excursie? De Cango Caves liggen ongeveer 30 kilometer buiten Oudtshoorn in de Swartbergen. Het eerste gedeelte van de grotten is open voor het publiek en is spectaculair! Je vindt hier stalagmieten en stalactieten in vele vormen en kamers die door de eeuwen heen zijn […]
  0
 • Kruger Park bush walk met gids

  €30
  Wat ga je doen tijdens deze excursie in het Kruger Park? Met een gewapende ranger (gids) ga je van de gebaande paden af en leer je de wildernis in het Kruger Park van zeer dichtbij kennen. Door hun jarenlange ervaring weten de gidsen precies waar ze op moeten letten. Ze […]
  0
 • Krugerpark game drive met gids

  €30
  Wat ga je doen tijdens deze safari? Maak een georganiseerde game drive door het Krugerpark met een gids! Met deze bouwsteen deel je in de jarenlange ervaring van de gidsen in het park. Ze spotten wild wat je zelf niet ziet en vertellen je over het leven van de dieren.          […]
  0
 • Hluhluwe big five game drive

  €69
  Wat ga je doen tijdens deze Hluhluwe big five game drive ? Een spectaculaire safari in het Hluhluwe big five game drive park. Je gaat in een safariwagen met een gids op zoek naar de big five – olifanten, buffels, luipaarden, neushoorns en leeuwen. Vroeger jaagden hier de Zulu koningen […]
  0
 • St. Lucia boottocht: nijlpaarden en krokodillen

  €20
  Wat ga je doen tijdens deze St. Lucia boottocht? Met deze bouwsteen maak je een ontspannen boottocht over het meer van St. Lucia. Je gaat op zoek naar nijlpaarden, krokodillen en heel veel vogelsoorten. Met 800 nijlpaarden en 1000 krokodillen die in het gebied leven zie je ze gegarandeerd! Neem […]
  0
 • Downhill in de Drakensbergen

  €45
  Wat ga je doen tijdens deze excursie? De eco-vriendelijke bouwsteen Downhill in de Drakensbergen is een avontuurlijke en spectaculaire excursie! Op een elektrische step zoef je de hellingen van de Drakensbergen af. Een totaal andere manier om de bergen te ervaren. Je rijdt over bergpaadjes en door de verschillende ecozones […]
  0
LOKAAL GEREGELD

Wij werken al in zuid-afrika en kunnen jou dus voorzien van alle ins en outs

VELE REIZIGERS

Jaarlijks vele reizigers die met ons reizen.

VOLLEDIG AANPASBAAR

Al onze reizen zijn aanpasbaar naar jouw wensen. schroom niet om deze kenbaar te maken

LID VAN HET SGR

Voor jouw en onze garanties zijn wij natuurlijk lid van  stichting garantiefonds reizen .