West-Kaap

Algemene informatie over de West-Kaap

Maak kennis met de “Fairest Cape” (Mooiste Kaap) van Zuid-Afrika. De West-Kaap heeft deze bijnaam ongetwijfeld te danken aan de culturele diversiteit, uitgestrekte wijngaarden, natuur en het Cape Floral Kingdom. Het Cape Floral Kingdom bestaat uit acht beschermde natuurgebieden in de West-Kaap en Oost-Kaap die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

Wat is er te doen in de West-Kaap?

De West-Kaap is één van de negen Zuid-Afrikaanse provincies en bestaat nog niet zo heel lang. In 1994 werd de reusachtige Kaapprovincie opgedeeld in drie kleinere provincies, namelijk de West-Kaap, Noord-Kaap en de Oost-Kaap.

Er woont hier een interessante mix van culturen; Afrikanen, Europeanen, Aziaten en afstammelingen van de Xhosa en Khoikhoi. Nederlandse invloeden zijn er ook zeker te vinden, vooral in het plaatje Stellenbosch.

Hermanus Bay

Deze mooi gelegen, snelgroeiende badplaats (oorspronkelijk een vissersdorpje) ten oosten van Kaapstad is het centrum van de Walvisroute. Elk jaar aan het einde van september worden deze vriendelijke, grote reuzen gehuldigd tijdens het drukbezochte “Whale Festival”.

Ooit werden de walvissen vanuit Hermanus bijna tot uitsterven toe gejaagd, nu zwemmen ze op een steenworp afstand en kun je van dichtbij genieten.

Tussen juni en november komen de walvissen naar Hermanus. De excursie Hermanus walvissafari per boot is een prima manier om de walvissen van dichtbij te aanschouwen.

Het Southern Right walvis is een van de grootste soorten van de wereld. Ze worden 11-18m lang en wegen 30 tot 80 ton. Er kunnen wel zo’n 70 walvissen tegelijk in de baai aanwezig zijn.

De beste plekken van waaraf de walvissen te zien zijn: Castle Rock, Kraal Rock en Sievers Point. 

Voor een nog beter zicht vanaf de wal op deze zee-reuzen kun je aan de top van de klip in de oude haven de walvissen via een telescoop aanschouwen.

Laat het kleine eigenaardige museumpje aan de rand van de haven niet links liggen.

Het geluid dat je op de achtergrond hoort, komt live van de walvissen via onderwatermicrofoons in de baai; je kan er ook oude vissersboten bekijken.

De omgeving van de West-Kaap

False Bay – Oostelijke kustroute

Deze weg loopt aan de ene kant langs bergen en aan de andere kant langs steile rotswanden die afdalen naar de Atlantische Oceaan.

De rotsige kustlijn wordt hier en daar onderbroken door stranden en de kustplaatsjes Betty’s Bay, Pringle Bay en Rooi Els. In Betty’s Bay vindt je het Harold Porter Nature Reserve waar het aantal planten per km2 groter is dan op enige andere plek in Zuidelijk Afrika. 

Bij Pringle Bay ligt Kaap Hangklip die de oostelijke ingang van False Bay aangeeft. Het uitzicht vanaf deze weg naar het Kaaps Schiereiland over False Bay, vooral bij zonsondergang, is schitterend. 

Cape Agulhas

De meest zuidelijke punt van het continent Afrika is Cape Agulhas, gelegen in het Agulhas National Park. De vuurtoren, de tweede oudste van Zuid Afrika, is in 1848 gebouwd en is nu het Agulhas Lighthouse Museum met een collectie lenzen, lampen en foto’s van vuurtorens.

De oorsprong van de naam (Naaldkaap) is waarschijnlijk te vinden in de ruige en puntige rotsen aan de kust. Cape Agulhas, als de meest zuidelijke punt van Afrika, is ook de plek waar de Atlantische en Indische Oceaan elkaar officieel ontmoeten. 

Deze Kaap is zeer stormachtig en vele scheepwrakken getuigen van de machtige orkanen die in deze regio woedden. De grote vuurtoren is zeker een bezoek waard. Hoewel de meeste moderne schepen satelliet navigatiesystemen hebben, wordt deze vuurtoren nog elke dag gebruikt. De sterke lampen zijn tot 60km uit de kust te zien.

Een paar dagen West-Kaap?

Hier 5 leuke excursie tips die je zeker moet gaan doen als je naar de West-Kaap op vakantie gaat : 

1. De pinguïns bij Boulder’s Beach
2. Bezoek aan Robbeneiland 
3. De pastelkleurige houten strandhuisjes in Muizenberg 
4. De Kaapstad township tour
5. Ontdek Kaapstad in een zijspan

Er zijn nog veel meer mogelijkheden voor leuke en interessante excursies in de omgeving van de West-Kaap. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken

LOKAAL GEREGELD

Direct vanuit de Kaap voorzien we jou van een goed reisadvies op maat.

VELE REIZIGERS

Jaarlijks vele tevreden reizigers die met ons op vakantie gaan.

VOLLEDIG AANPASBAAR

De reizen zijn aan te passen naar jouw wensen. Aarzel niet om deze kenbaar te maken.

LID VAN SGR & calamiteitenfonds

Een veilig gevoel want wij zijn lid van het Stichting Garantiefonds Reizen.

Enthousiast geworden over de West-Kaap?

Neem contact op om jouw rondreis samen met ons samen te stellen!