De beste reistijd voor Zuid-Afrika

De beste periode om naar Zuid-Afrika te reizen

Als voorbereiding op het boeken van je vakantie kijk je eerst wanneer de beste reistijd is om naar dat land af te reizen.

Het is natuurlijk jammer als je ergens in het regenseizoen komt, terwijl je actief wil gaan wandelen door de natuur.

Of dat het juist zo ontzettend warm is dat je na honderd meter bezweet en wel op zoek moet naar water. Wat is de beste reistijd voor Zuid-Afrika?

Deze vraag wordt ons vaak gesteld en is ook belangrijk als je de planning voor je Zuid-Afrika vakantie aan het maken bent.

Welk klimaat heeft Zuid-Afrika en wat is de beste reistijd?

Het toffe aan Zuid-Afrika is dat je er het hele jaar door prima naartoe kan. Een vakantie naar Zuid-Afrika is namelijk altijd een goed idee, zowel in de zomer als in de winter. Hieronder een uitleg over het weer in Zuid-Afrika!

Zomer: december t/m februari
Herfst : maart t/m mei
Winter: juni t/m augustus
Lente : september t/m november

Omdat Zuid-Afrika op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen precies omgedraaid met Nederland.
Tijdens de zomer in Zuid-Afrika is het winter in Nederland en vice versa.

Het weer in Johannesburg

Zomer : Het weer in Johannesburg is een van de fijnste klimaten van heel Zuid-Afrika. Het weer in Johannesburg is vrijwel altijd aangenaam te noemen. In de zomer is het er vaak lekker warm, maar nooit verzengend heet en in de zomeravonden koelt het af tot aangename temperaturen. Er zijn in Johannesburg zomerstormen, tussen oktober en maart, maar duren meestal nooit langer dan een uur.

Winter : Vooral in de winter is het weer in Johannesburg prettig, zeker in vergelijking met het weer in Kaapstad. In de winters bereiken temperaturen in Johannesburg regelmatig 20-25 graden. Echter, de winters in Johannesburg kunnen flink koud zijn, de temperatuur daalt dan met regelmaat tot onder het vriespunt. Augustus staat bekend als de meest frisse maand aangezien het dan erg winderig kan zijn.

Het weer in het Krugerpark

Zomer : Het weer in het  Kruger National Park is subtropisch. Temperaturen van boven de 40 graden zijn in de zomer geen uitzondering. Zoals het bij dit klimaat hoort, is dat tegelijkertijd ook de periode waarin de meeste regen valt (tussen september en mei). Het gevolg: een hoge luchtvochtigheidsgraad. De Zuid-Afrikaanse zomer is dan ook iets minder aan te raden om op safari te gaan in het Krugerpark.

Winter : De winter is een prima tijd om te reizen, wanneer het weer in het Kruger Park ideaal is voor een safari. Temperaturen zijn aangenaam mild te noemen, ook al kan het ‘s avonds en ‘s nachts behoorlijk afkoelen. Regen zal je in de wintermaanden zelden tot nooit tegenkomen in het Kruger Park, en door het feit dat er geen regen valt, zijn de dieren genoodzaakt om naar de waterholes te komen om te drinken.

In de winter zitten er minder bladeren aan de bomen en bosjes waardoor je de beesten makkelijker kunt zien. Daarnaast zijn de dieren ook actiever doordat het in de wintermaanden koeler is. Kortom: succes gegarandeerd als het gaat om het spotten van zoveel mogelijk dieren!

Het weer in Durban

Zomer : In de provincie KwaZulu-Natal vind je het subtropische klimaat: in de zomer lopen temperaturen op tot boven 30 graden en kan het hier door de hoge luchtvochtigheid warm en klam aanvoelen.

Zoals het een subtropisch klimaat betaamt, vallen de meeste regenbuien in de zomer. Liefhebbers van de zee zitten in dit deel van Zuid-Afrika goed: aan deze kustlijn is de Indische Oceaan het hele jaar door warm.

Winter : Winterse dagen in Durban worden nog altijd gekenmerkt met temperaturen rond 20 graden en hoger. Daarom is het volgens de kenners juist aan te raden om in deze tijd naar Durban en KwaZulu-Natal te reizen voor vakantie, in plaats van een klamme, snikhete zomer.

Het weer langs de Tuinroute

Zomer : de Tuinroute loopt langs de Indische Oceaan vanaf ongeveer Mossel Bay tot aan Port Elizabeth. Het klimaat langs de kustlijn verschilt behoorlijk.

De Oostkaap staat bekend om het wisselvallige weer en de regenbuien die er vallen, ook in de zomermaanden. Wat dat betreft is de Tuinroute qua klimaat verdeeld in twee werelden: de Oostkaap versus de Westkaap. In de Oostkaap kan een dag regenachtig beginnen, maar in de loop opklaren tot een zonovergoten dag.

Winter : Echt koud gaat het hier nooit worden, maar in de winter moet je rekening houden met de buien, zowel in de Oost- als de Westkaap. Kortom: een roadtrip langs de Tuinroute plan je beter niet in de Zuid-Afrikaanse winter.

Het weer in Kaapstad

Zomer : Het weer in Kaapstad en aan de Westkaap is het hele jaar door aangenaam, waardoor het met name in de zomer ideaal is voor een zonnige vakantie. Geen bloedhete dagen, maar heerlijk zomerse temperaturen met altijd een verkoelende briesje. Regen zal je in de Kaapse zomer zo goed als nooit tegenkomen.

De watertemperatuur van de Atlantische Oceaan aan de westkust van Kaapstad bij Noordhoek, Camps Bay en Hout Bay is ook in de zomer koud te noemen en alleen geschikt voor een korte verfrissende duik. Dat is aan de oostkant bij Boulder’s Beach, Muizenberg en Simon’s Town een stuk aangenamer. Hoewel de zomer officieel eind februari ophoudt, is het weer in Kaapstad en de Westkaap doorgaans tot ver in maart, zelfs april mooi en lekker te noemen.

Winter : De winter in Kaapstad kan frisser zijn dan je misschien verwacht, het is er bijna nooit kouder dan 10 graden. Winterdagen met temperaturen van 25 graden komen voor, die zitten er elke winter tussen, soms dagen achter elkaar. Dagen met regen zijn er vooral in de maanden juni, juli en augustus.

Wist je dat een rondreis door Zuid-Afrika ook goed te combineren is met een strandverblijf op  Zanzibar of  Mauritius?

Vraag nu jouw reisvoorstel aan!

Neem direct contact met ons op om jouw rondreis samen met ons vrijblijvend samen te stellen!

Een greep uit ons aanbod rondreizen

 • De hoogtepunten van Swaziland

  Van€299€171
  Wat ga je doen tijdens deze reis? In het oosten van Zuid-Afrika, grenzend aan Mozambique, vind je het kleine staatje Swaziland. Sinds 2018 […]
  0
 • Ontdek de Cango Caves in Oudtshoorn

  €11
  Wat ga je doen tijdens deze excursie? De Cango Caves liggen ongeveer 30 kilometer buiten Oudtshoorn in de Swartbergen. Het […]
  0
 • Kruger Park bush walk met gids

  Van€46€41
  Wat ga je doen tijdens deze excursie in het Kruger Park? Met een gewapende ranger (gids) ga je van de […]
  0
 • Krugerpark game drive met gids

  €25
  Wat ga je doen tijdens deze safari? Maak een georganiseerde game drive door het Krugerpark met een gids! Met deze […]
  0
 • Hluhluwe big five game drive

  Van€77€72
  Wat ga je doen tijdens deze Hluhluwe big five game drive ? Een spectaculaire safari in het Hluhluwe big five […]
  0
 • St. Lucia boottocht: nijlpaarden en krokodillen

  Van€21€12
  Wat ga je doen tijdens deze St. Lucia boottocht? Met deze bouwsteen maak je een ontspannen boottocht over het meer […]
  0
LOKAAL GEREGELD

Direct vanuit de Kaap voorzien we jou van een goed reisadvies op maat.

VELE REIZIGERS

Jaarlijks vele tevreden reizigers die met ons op vakantie gaan.

VOLLEDIG AANPASBAAR

De reizen zijn aan te passen naar jouw wensen. Aarzel niet om deze kenbaar te maken.

LID VAN SGR & calamiteiten fonds

Voor jouw en onze garanties zijn wij natuurlijk lid van Stichting Garantiefonds Reizen .