Kaapstad

Algemene informatie Kaapstad

De perfecte uitvalsbasis om de West-Kaap provincie te ontdekken is Kaapstad. Kaapstad wordt ook wel Moederstad genoemd, omdat de Hollanders hier de eerste Europese nederzetting vestigde. Een must-visit voor jouw reis naar Zuid-Afrika.

Kaapstad is oorspronkelijk opgezet als een verversingspost voor VOC-schepen, maar is inmiddels uitgegroeid tot een kleurrijke en bruisende wereldstad. Cultuur en natuur komen hier samen en er zijn zo veel bezienswaardigheden dat je bijna niet kunt kiezen wat je gaat doen.

Wat is er te doen in Kaapstad ?

Een bezoek aan de Tafelberg, een tocht naar Robbeneiland en de Kirstenbosch Botanische tuinen kunnen niet uit je dagprogramma ontbreken. Ook rond Kaapstad is nog genoeg te beleven en te zien. Waggel met de pinguïns bij Boulders Beach en maak selfies bij Kaap de Goede Hoop.

Voeg onze bouwsteen ‘Kaapstad, hotels en omgeving’ aan je reis toe en geniet van deze kleurrijke stad.

Kaapstad excursie tips

v&a waterfront

Het Waterfront is een van de meest populaire gebieden in Kaapstad. De haven met de omliggende winkels en restaurantjes.

Je kunt er gemakkelijk de hele dag verblijven, winkelen, een rondje in The Capetown Wheel of een terrasje pakken. Het is wat prijzig maar zeker het bezoeken waard.

De V&A foodmarket is ideaal als je niet weet wat je wilt eten. Er zijn tientallen kraampjes met verschillende etenswaren. Voor ieder is er wel ergens iets lekkers te scoren.

Lion’s head

Een hike doen in Kaapstad: dat kan! Lion’s Head heeft meerdere wandelroutes. Wally’s Cave is daar één van.

Wally’s Cave is iets steiler dan de normale route, maar is het zeker waard.

Tip : Enthousiast geraakt over deze interessante informatie ? Veel leuke en verrassende informatie is terug te vinden in ons  blog. 

Oranjezicht Markt

De Oranjezicht markt is de leukste markt van heel Kaapstad. De lokale boeren verkopen hier hun producten. Oranjezicht City Farm is gericht op gezond eten.

Probeer hun overheerlijke broden en biltong! Ga gezellig langs op een zonnige zaterdagmorgen om deze markt te ervaren.

Op het einde van de dag is het leuk om onder het genot van een drankje te genieten van een prachtig uitzicht over Kaapstad. Lees hier meer over in ons blog  De beste rooftop bars van Kaapstad.

Wat kan je in Kaapstad nog meer doen? 

Kasteel de goede hoop

Het kasteel is het oudste gebouw in Zuid Afrika. Het begon als het Fort de Goede Hoop in de tijd van Jan van Riebeeck, die in 1652 in Tafelbaai aankwam samen met 72 mannen en 8 vrouwen. Op verzoek van de Verenigde Oost Indische Compagnie (de VOC) legden de pioniers een haven aan om de schepen te kunnen bevoorraden. Het eerste fort was van leem en hout gebouwd. 

Pas in 1666 werd begonnen met het bouwen in steen. De stenen blokken werden vanuit Holland overgebracht en het duurde 30 jaar om het fort te bouwen. Het is een vijfhoekig gebouw met een bastion op elke hoek en een bijna 10m hoge muur van deze enorme keien. 

Het kasteel is tegenwoordig het militaire hoofdkwartier van de Kaap Provincie en het huisvest de privécollectie van William Fehr, een verzameling kunstwerken en schilderijen. 

de companies tuinen

De Compagnies tuinen werden door de stichter van Kaapstad, Jan van Riebeeck, aangelegd op bevel van de VOC om de kolonisten te kunnen voorzien van verse groenten en fruit. Tegenwoordig zijn de Tuinen een groot openbaar park en botanische tuin.

In de zomer wanneer de hitte in de straten van de stad blijft hangen is een wandeling door de tuinen heel verfrissend. 

Aan het noordelijke einde van het park staat de Anglicaanse St. George kathedraal en daarnaast de Zuid Afrikaanse Bibliotheek. In de tuinen is een klein restaurant waar in de weekenden openluchtconcerten worden gegeven. 

Het Tuynhuys, grenzend aan de tuinen, dat oorspronkelijk werd gebouwd voor bezoekende hoogwaardigheid bekleders van de VOC, is tegenwoordig het kantoor van de Zuid-Afrikaanse president. 

Two Oceans Aquarium

De Two Oceans in kwestie zijn de Atlantische en de Indische oceaan. Het Two Oceans Aquarium in de Waterfront ligt op de perfecte plek om de verscheidenheid aan zeeleven in de twee oceanen goed te kunnen laten zien.

Het is een van de grootste toeristenattracties in Kaapstad en meer dan 3000 levende zeedieren, zoals haaien, robben, zeeschildpadden, pinguïns en allerlei vissen kunnen in dit spectaculaire onderwater natuurreservaat worden gezien. 

Bekijk zeker het zeewier woud of ga terug in de duikgeschiedenis door een koperen duikhelm op te zetten.

Naast inspirerende tentoonstellingen is het aquarium ook actief in een aantal interessante beschermings- en onderzoeks programma’s. 

Kaapstad : de Tafelberg

Het bekendste punt van Kaapstad

Deze berg is waarschijnlijk het meest karakteristieke en meest bekende punt van Kaapstad. Het wordt vaak gebruikt als een baken maar kan ook totaal verwarrend werken omdat het vanuit alle hoeken er anders uitziet.

De berg bestaat uit zandsteen en z’n hoogste punt ligt op 1085 meter. Zijn vlakke top, ofwel het tafelblad, heeft een oppervlakte van bijna 3km en biedt schitterende uitzichten over de stad, de voorsteden en de Atlantische Oceaan met zijn stranden. 

De flora en fauna op de Tafelberg

De Tafelberg is rijk aan flora en fauna. Er groeien ongeveer 1470 verschillende plantensoorten, waaronder 250 soorten madeliefjes. Apen en stekelvarkens leven hier vrijelijk evenals het wollige knaagdier de “Dassie’. Dit dier ziet er uit als een mollige cavia en, hoe ongelooflijk het ook klinkt, heeft de olifant als naaste familielid. 

Een bezoek aan Kaapstad zonder een bezoek aan de Tafelberg, te voet of per kabelbaan, is ondenkbaar. Vanaf het kabelstation kunnen er kortere of langere wandelingen gemaakt worden genietend van het uitzicht.

Devil’s Peak

Aan de oostkant van de berg ligt Devil’s Peak; volgens de legende was er een langdurige rookwedstrijd tussen de zeerover Van Hunks en de duivel, die door Van Hunks werd gewonnen.

Dit verklaart de naam Devil’s Peak en het kleed over de Tafelberg. Een wat meer meteorologische verklaring is dat de vochtige zuid-oostenwind die over False Bay waait, tegen de achterkant van de berg opstijgt, vervolgens afkoelt en als een deken of tafelkleed over de berg heen valt.

Kaapstad dagtrips

Robben eiland

Maak kennis met het indrukwekkende apartheidsverleden van Zuid-Afrika. Tijdens de Robben eiland excursie krijg je een rondleiding van een ex-gevangene langs alle belangrijke plekken op het eiland.

Kaapstad township tour

Vraag je je af wat een township nou precies is? Of hoe het is om in een Zuid-Afrikaans township te wonen? Met de  Kaapstad township tour worden al je vragen beantwoord. Je gaat met een gids op pad om verschillende townships van Kaapstad te verkennen.

Ontdek Kaapstad in een zijspan

Ontdek Kaapstad in een zijspan is een dagtour door Kaapstad langs de mooiste uitzichtpunten en bezienswaardigheden.

Onderweg stop je regelmatig om foto’s te maken en van het uitzicht te genieten. Reken maar dat jullie onderweg veel bekijks trekken en dat er veel wordt gezwaaid!

LOKAAL GEREGELD

Direct vanuit de Kaap voorzien we jou van een goed reisadvies op maat.

VELE REIZIGERS

Jaarlijks vele tevreden reizigers die met ons op vakantie gaan.

VOLLEDIG AANPASBAAR

De reizen zijn aan te passen naar jouw wensen. Aarzel niet om deze kenbaar te maken.

LID VAN SGR & Calamiteitenfonds

Een veilig gevoel want wij zijn lid van het Stichting Garantiefonds Reizen .

Een greep uit ons aanbod Zuid-Afrika rondreizen

 • De hoogtepunten van Swaziland

  Van€299€171
  Wat ga je doen tijdens deze reis? In het oosten van Zuid-Afrika, grenzend aan Mozambique, vind je het kleine staatje Swaziland. Sinds 2018 […]
  0
 • Ontdek de Cango Caves in Oudtshoorn

  €11
  Wat ga je doen tijdens deze excursie? De Cango Caves liggen ongeveer 30 kilometer buiten Oudtshoorn in de Swartbergen. Het […]
  0
 • Kruger Park bush walk met gids

  Van€46€41
  Wat ga je doen tijdens deze excursie in het Kruger Park? Met een gewapende ranger (gids) ga je van de […]
  0
 • Krugerpark game drive met gids

  €25
  Wat ga je doen tijdens deze safari? Maak een georganiseerde game drive door het Krugerpark met een gids! Met deze […]
  0
 • Hluhluwe big five game drive

  Van€77€72
  Wat ga je doen tijdens deze Hluhluwe big five game drive ? Een spectaculaire safari in het Hluhluwe big five […]
  0
 • St. Lucia boottocht: nijlpaarden en krokodillen

  Van€21€12
  Wat ga je doen tijdens deze St. Lucia boottocht? Met deze bouwsteen maak je een ontspannen boottocht over het meer […]
  0