Swaziland

Algemene informatie Swaziland

Als één van de laatste Afrikaanse koningen regeert Koning Mswati III over Swaziland. Een land wat ingesloten ligt tussen Zuid-Afrika en Mozambique. Het is een van de kleinste landen van Afrika en kent tal van feestelijke tradities en een unieke cultuur. De natuur is prachtig en verschillende nationale parken zijn een bezoek meer dan waard.

Net zoals Zuid-Afrika heeft Swaziland meerdere hoofdsteden. Mbabane is de bestuurlijke hoofdstad en Lombamba de koninklijke en wettelijke hoofdstad. Met de bouwsteen ” Swaziland, hotels en omgeving” of de bouwsteen ” Hoogtepunten van Swaziland” combineer je een bezoek aan Swaziland makkelijk met je rondreis door Zuid-Afrika.

De hoofdstad van Swaziland Mbabane

De bestuurlijke hoofdstad van Swaziland telt ongeveer 95.000 inwoners. De stad ligt in een spectaculaire omgeving van de Dlangeni Hills. Tegenwoordig is Mbabane een moderne stad met veel voorzieningen zoals winkels, banken en restaurants. In de omgeving wordt tin en ijzer gewonnen en deze materialen zijn ook veel terug te vinden in de stad.

Bijvoorbeeld bij de oude hoofdweg Gwamile Street. Hier staan nog oorspronkelijke huizen met daken van tin. Mbabane Market is een beroemde markt. Hier kun je nog altijd terecht voor handgemaakte souvenirs die door de vriendelijke “market mama’s” worden verkocht.

Tips voor je vakantie door Swaziland

Beste reistijd voor een rondreis door swaziland

De beste periode om Eswatini te bezoeken is vanaf mei tot juni of in oktober. Al is het wel verstandig dan een warme trui mee te nemen. Het is in juni winter op het zuidelijk halfrond en vooral de nachten in de hoger gelegen delen van Swaziland kunnen dan ook flink koud zijn.

Advies : Ga in ieder geval niet het regenseizoen tussen december en april. Dan is Swaziland nat en klam. Tevens loopt de temperatuur in de lager gelegen gebieden dan op tot over de veertig graden. Een heerlijk klimaat vooral voor (malaria) muggen.

Fietstip : 

Fietsen door Mlilwane is een avontuurlijke excursie dwars door het Mlilwane Wildlife Sanctuary wildpark. Een sportieve trip waar je veel wilde dieren zal gaan spotten! 

ezulwini vallei

Lobamba is het hart van de koninklijke Ezulwini vallei (Hemelse Vallei) en biedt de bezoeker monumenten, musea, cultuur en ambachten. Koning Mswati III woont hier op een groot landgoed en regeert samen met zijn moeder, Koningin Moeder ofwel Ndlovukazi (vrouwtjes olifant) geheten.

Elk jaar in augustus mag de koning een vrouw kiezen tijdens de traditionele Umhlanga (Riet) Dans. Alle jonge maagden dansen dan voor de Vrouwtjes Olifant en de koning kiest uit deze dames zijn volgende echtgenote zij kan deze eer dan niet naast zich neerleggen! De vorige koning, de geliefde Koning Sobhuze II, was de langst regerende koning ter wereld.

Er wordt gezegd dat hij meer dan 500 kinderen heeft verwekt gedurende zijn 65-jarig bewind.

Malolotja Natuur Reservaat

Dit is één van de meest indrukwekkende bergparken in zuidelijk Afrika. Het overweldigende natuurschoon en de grote variëteit aan flora en fauna maken het tot een beschermd hoogland gebied.

Het is het laatste stukje onbedorven hoog gelegen wildernis in Swaziland. Het reservaat beslaat 1800 hectaren en is daardoor het grootste beschermde gebied in het Koninkrijk geworden.

Het verschil in hoogte tussen de top van de Ngenwenya Mountain (1829m), de tweede hoogste berg in Swaziland en de laag gelegen vallei van de Nkomati rivier (640m) is de oorzaak van het gematigde klimaat en de grote verscheidenheid aan plantengroei, zoals velden met laag gras en dichte struiken. Het herbergt ook de hoogste waterval van Swaziland, de Malolotja.

Openingstijden grensovergangen Swaziland:

Goed voorbereid op vakantie is erg belangrijk. Vandaar dat het weten van de precieze tijden dat de grens tussen Zuid-Afrika en Eswatini open is belangrijk is.

Aangekomen bij de grens laat je je paspoort zien en betaal je een geringe vergoeding per auto. Neem genoeg tijd voor de grensovergang.

Je gaat eerst door de Zuid Afrikaanse en vervolgens door de Swaziland grenspost. Over het algemeen is het er niet druk en zullen de grens formaliteiten snel geregeld zijn. 

07h00 – 17h00 Lomahasha/Namaacha  
07h00 – 20h00 Matsamo/Jeppes Reef  
07h00 – 22h00 Lavumisa/Golela/Ngwenya/Oshoek /Mahamba

(alle andere grensovergangen zijn open tussen 08h00  16h00)

Culturele gewoontes en tradities

In Swaziland zijn veel tradities in ere gehouden. In het dagelijks leven zijn zingen, dansen, houtsnijwerk en potten bakken nog steeds belangrijke activiteiten. Eén van de tradities is het betalen van een lobola (bruidsschat). Alleen na betaling van de lobola komt een huwelijk tot stand. Ook geboorte- en begrafenisrituelen zijn belangrijke tradities in de Swazi cultuur.

Bij de geboorte van baby’s worden grote ceremonies gehouden waarin diverse kruiden, planten en dierenhuid verbrand worden voor het welzijn van het kind. Een begrafenis is ook een hele gebeurtenis. Niet alleen de volledige familie is aanwezig maar ook dorpsgenoten en buren.

De Swazi gaan nog steeds naar traditionele genezers voor genezingen en medicijnen. Er zijn twee traditionele genezers: de Inyanga en de Sangoma. De Inyanga gebruikt natuurlijke medicijnen van planten, kruiden en zelfs onderdelen van dieren. De Sangoma is gericht op het geestelijke welzijn en treedt ook vaak op als raadgever en psycholoog.

LOKAAL GEREGELD

Direct vanuit de Kaap voorzien we jou van een goed reisadvies op maat.

VELE REIZIGERS

Jaarlijks vele tevreden reizigers die met ons op vakantie gaan.

VOLLEDIG AANPASBAAR

De reizen zijn aan te passen naar jouw wensen. Aarzel niet om deze kenbaar te maken.

LID VAN SGR & calamiteitenfonds

Een veilig gevoel want wij zijn lid van het Stichting Garantiefonds Reizen.

Interessant?

Neem contact op om jouw rondreis samen met ons samen te stellen!