Mpumalanga

Algemene informatie over de provincie Mpumalanga

Welkom in ‘Het land van de zonsopgang’! De provincie Mpumalanga is gelegen in het noordoosten van Zuid-Afrika en grenst aan Swaziland en Mozambique. De naam is afgeleid van de isiZulu woorden ukumpuma (opgaan, rijzen) en ilanga (de zon). Mpumalanga heeft een ontzettend mooi landschap. Het noordelijke deel van de Drakensbergen gaat hier plotseling over in een laagvlakte.

Door de hoogte, erosie en regenval zijn er veel watervallen in het gebied ontstaan. In Mpumalanga vind je meer watervallen dan ergens anders in het land. Bezoek in Mpumalanga het zuidelijke deel van het Krugerpark of volg de Panoramaroute.

Hazyview en White River

Hazyview en White River zijn twee dorpjes met de perfecte ligging naast het Krugerpark. Hazyview werd officieel gesticht toen in 1959 er het eerste postkantoor geopend werd.

White River is een stuk ouder en werd gevestigd tijdens de Boerenoorlog. In de dorpen vind je alle nodige voorzieningen zoals banken, drogisterijen en restaurants. De dorpen liggen slechts 40 kilometer bij elkaar vandaan

In de buurt is ook het Chimpansee opvanghuis en is zeker een bezoek waard.

Wat is er te doen in Mpumalanga

Nelspruit

Nelspruit is de hoofdstad van Mpumalanga en ligt aan de Crocodile River Valley.

Door deze ligging en het subtropische klimaat is het landschap erg vruchtbaar. Daardoor is de omgeving erg groen en groeien er hier allerlei soorten bloemen, planten en fruit.

Na 1890 werd Nelspruit een verzamelplek van boeren, goudzoekers en handelaren van goud.

Tegenwoordig heeft het een bruisend centrum met winkelcentra, goede restaurants en drukbezochte uitgaansgelegenheden.

greater kruger area

In Mpumalanga ligt het Greater Krugerpark Area. Dit gebied bestaat uit het Krugerpark en zo’n 20 privé reservaten. Gezamenlijk zijn deze privé reservaten het Greater Kruger nationaal park. De hekken tussen het Krugerpark en deze privé reservaten zijn in de jaren ’90 verwijderd. Hierdoor ontstond het Greater Kruger Park Area.

Door de verwijdering van de hekken is het mogelijk voor de dieren om vrij rond te lopen. Er is dus meer leefgebied voor de dieren en voor jou meer kans om wilde dieren te spotten tijdens een game drive. De kans om de ongrijpbare luipaard hier te zien is zeer hoog doordat een van de privé reservaten de hoogste dichtheid luipaarden in de wereld heeft.

omgeving van hazyview en White river

In de omgeving van Hazyview en White River kan je avontuurlijke activiteiten ondernemen zoals raften en tokkelen over de rivier. Deze twee dorpjes zijn ook een fijne uitvalbasis voor de Panoramaroute. 

Rij vanuit hier naar verschillende ingangen van het Krugerpark om een game drive te maken. Door de omgeving en het klimaat zie je hier veel bananen en ander tropisch fruit.

Verblijf met onze bouwsteen op de perfecte uitvalbasis voor de Panoramaroute, games drives in Krugerpark en avontuurlijk activiteiten.

Blyde Canyon en omgeving

Blyde Canyon

Deze grote vallei is één plek waarvoor brochures en reis gidsen niet genoeg originele bijvoeglijke naamwoorden kunnen bedenken om de indrukwekkende berggezichten en magnifieke panorama’s te beschrijven.

De Blyde River Canyon is een van de meest spectaculaire ravijnen in Afrika. Omringende bergen rijzen uit de rivierbedding op en bereiken een hoogte van 600 tot 800m.

Bij de Three Rondavels is een onvergetelijk uitzicht op de drie grote rotsspiralen die uit de muur van het ravijn oprijzen. Hun toppen lijken op het dak van een hut.

bourke’s luck potholes

Waar de Blyde- en de Treurrivier elkaar ontmoeten, heeft water erosie een van de meest opmerkelijke geologische fenomenen in het land gevormd, bekend als Bourke’s Luck Potholes.

Gedurende duizenden jaren werden door het kolkende water surrealistische rotsformaties gevormd die een reeks donkere poelen hebben gecreëerd, die op hun beurt contrasteren met de door witte en gele korstmossen bedekte rotsen.

god’s window en wonder view

Verder in het zuiden van het ravijn liggen Wonder View en God’s Window en de Pinnacle.

Hun namen beschrijven de grootsheid en uitgestrektheid van dit landschap, maar het met eigen ogen aanschouwen van deze fenomenen zal een nog grotere indruk op je te maken. 

God’s Window en Wonder View zijn gratis toegankelijk. 

Dullstroom

Nog geen 3 uur rijden van de Gauteng Provincie, waar Johannesburg en Pretoria liggen, onderweg naar het Kruger National Park ligt het pittoreske dorpje Dullstroom.

Het ontstond in de vroege 19de eeuw toen Hollandse Voortrekkers zich hier vestigden. Dullstroom werd genoemd naar ene Wolterus Dull, voorzitter van de Nederlandse immigranten.

De ‘stroom’ wijst naar de overvloed aan water in dit gebied. 

De Crocodile River, die door het Kruger Park stroomt, heeft z’n bron in Dullstroom. Andere rivieren in dit gebied hebben er ook toe bijgedragen dat Dullstroom bekend is geworden als een van de beste plaatsen waar men op forel kan vissen.

Het gebied staat bekend om het koele, sub alpine klimaat (het dorpje ligt 2100m boven zeespiegel) waardoor het aan de Schotse Hooglanden doet denken.

Dullstroom is ook een gebied waar drie soorten kraanvogels voorkomen en waar een grote verscheidenheid aan wilde bloemen te zien is. 

Het dorpje heeft een goede selectie hotels, restaurants, winkels en activiteiten, waardoor het een gewilde vakantieplek en stopplaats is op weg naar het Krugerpark.

Aanrader is Wild About Whiskeyeen uitstekende whiskyproeverij in het centrum van Dullstroom. 

Pilgrim’s Rest

Dit kleine plaatsje in Mpumalanga was het eerste gouddelverstadje in Zuid-Afrika. In 1873 vond Alec Patterson hier goud en in een mum van tijd hadden zich hier vele andere fortuinzoekers gevestigd om zich een stuk grond langs de rivier toe te eigenen.

Slechts 3 jaar later vertrokken de delvers weer naar de nieuw ontdekte gebieden van de Witwatersrand en lieten het dorpje en de nog nauwelijks ontgonnen goudgronden van Pilgrim’s Rest achter. Het hele stadje is inmiddels uitgeroepen tot Nationaal Monument en als openluchtmuseum opengesteld voor bezoekers. 

Panoramaroute ontdek de pure natuur van Zuid-Afrika

De Mpumalanga Scenic Drive is een schitterende route met fantastische uitzichtpunten zoals bij Go􏰝d’s􏰔􏰆 Win􏰈dow􏰝􏰃 en􏰈 de Drie Rondavels.􏰜

De naam Rondavels is ontleed aan de naam voor Afrikaanse hutten die dezelfde vorm hebben. Bourke’s Luck Potholes zijn een stop meer dan waard. Hier zijn miljoenen jaren de Blyde en de Treur rivier samen gekomen zodat door erosie een unieke rotsformatie is ontstaan.

Vertrek op tijd want er staan je vele overweldigende hoogtepunten te wachten tijdens je reis langs de Panoramaroute.

Onze laatste Blogposts

Zuid-Afrika heeft je zoveel te bieden! Van wilde dieren tot aan uitgestrekte bossen, van indrukwekkende gebergtes tot aan pittoreske boerendorpjes. Met regelmaat ga ik op pad door Zuid-Afrika en mijn avonturen beschrijf ik hieronder in mijn reisblog. Tevens voorzie ik je van updates over leuke dingen, lekkere lokale restaurantjes, winkeltjes en de laatste nieuwtjes.

De beste wijnen van Kaapstad en omgeving In […]
Wat is er te doen in de Drakensberg […]
Waar vindt jij de beste wijnen in Zuid-Afrika? […]
5 culinaire tips om in Kaapstad uit eten […]
LOKAAL GEREGELD

Direct vanuit de Kaap voorzien we jou van een goed reisadvies op maat.

VELE REIZIGERS

Jaarlijks vele tevreden reizigers die met ons op vakantie gaan.

VOLLEDIG AANPASBAAR

De reizen zijn aan te passen naar jouw wensen. Aarzel niet om deze kenbaar te maken.

LID VAN SGR & Calamiteiten fonds

Een veilig gevoel want wij zijn lid van het   Stichting Garantiefonds Reizen .

Een greep uit ons aanbod rondreizen

 • De hoogtepunten van Swaziland

  Van€299€171
  Wat ga je doen tijdens deze reis? In het oosten van Zuid-Afrika, grenzend aan Mozambique, vind je het kleine staatje Swaziland. Sinds 2018 […]
  0
 • Ontdek de Cango Caves in Oudtshoorn

  €11
  Wat ga je doen tijdens deze excursie? De Cango Caves liggen ongeveer 30 kilometer buiten Oudtshoorn in de Swartbergen. Het […]
  0
 • Kruger Park bush walk met gids

  Van€46€41
  Wat ga je doen tijdens deze excursie in het Kruger Park? Met een gewapende ranger (gids) ga je van de […]
  0
 • Krugerpark game drive met gids

  €25
  Wat ga je doen tijdens deze safari? Maak een georganiseerde game drive door het Krugerpark met een gids! Met deze […]
  0
 • Hluhluwe big five game drive

  Van€77€72
  Wat ga je doen tijdens deze Hluhluwe big five game drive ? Een spectaculaire safari in het Hluhluwe big five […]
  0
 • St. Lucia boottocht: nijlpaarden en krokodillen

  Van€21€12
  Wat ga je doen tijdens deze St. Lucia boottocht? Met deze bouwsteen maak je een ontspannen boottocht over het meer […]
  0