Oost-Kaap

Algemene informatie over de Oost-Kaap van Zuid-Afrika

De Oost-Kaap is een provincie met misschien wel de meest aangrijpende historie van Zuid-Afrika. In de Oost-Kaap zijn bloedige oorlogen gevoerd tussen de Boeren en de inheemse stam de Xhosa. Later werd er oorlog gevoerd tussen de Boeren en de Engelsen. De Oost-Kaap is nog steeds de thuisbasis van de Xhosa, na de Zulu’s de grootste bevolking van het land is.

Het landschap van de Oost-Kaap

De Oost-Kaap heeft een enorme diversiteit aan landschappen, vooral langs de kustlijn. In het zuiden liggen bossen, iets verderop liggen een aantal surfwalhalla’s zoals St. Francis en Jeffrey’s Bay. Voorbij Port Elizabeth ligt de Sunshine Coast met ontzettende mooie stranden. En in het noorden ligt de Wild Coast, met zoals de naam al doet vermoeden een ruige kust en een ruig landschap.

Ook in het binnenland is het landschap gevarieerd met bossen, de heuvelachtige Wilderness Area en een halfwoestijn in de Kleine Karoo. De Oost-Kaap staat ook wel bekend als de ‘Adventure Province’. Dit komt door de grote variatie van actieve en avontuurlijke activiteiten. Zo kun je ziplinen over de Zondagsrivier in het Addo Elephant nationaal park of door de boomtoppen van het Tsitsikamma nationaal park.

Wat is er te doen in de Oost-Kaap

St. francis

Eén van de surfwalhalla’s in de Oost-Kaap is het plaatsje St. Francis. De perfecte surfmogelijkheden zijn niet de enige aantrekkingskracht van dit dorp. Mooie stranden, een haven en de mediterrane architectuur zorgen voor een prettige vakantiesfeer. Het dorp bestaat voor een deel uit zwarte en witte huizen die aan elkaar gelinkt zijn via kanalen.

Een architectuurvorm die uniek is in Zuid-Afrika. Bezoek hier de vuurtoren of de pinguïn opvang. In de haven proef je de lekkerste vers gevangen vis.

Met onze bouwsteen ‘St. Francis, hotels en omgeving’ ontdek je op de mooiste plekjes van de omgeving.

Nationale parken in de Oost-kaap

Naast de bekende parken als Addo NP en Tsitsikamma NP zijn er nog meer nationale parken in de Oost-Kaap die een bezoekje waard zijn. Zo ook de Mountain Zebra nationaal park nabij het plaatsje Cradock. Het park is opgericht in 1937 voor de bescherming van de Cape Mountain zebra omdat er toen nog maar 6 van deze zebra’s leefden.

De Cape Mountain zebra is anders dan de zebra door de oranje bres op de kop. Naast de zebra’s leven er nog veel meer verschillende dieren in het park waaronder de zwarte neushoorn, Kaapse buffel, eland, gnoe, hyena en de cheeta.

graaff-reinet

Ooit gesticht door de Verenigde Oost-Indische Compagnie, is Graaff-Reinet nu een schilderachtige stad. Hier vestigde de Hollandse voortrekkers uit de Kaapse Kolonie zich en dit is nog duidelijk terug te zien aan de Kaap-Hollandse architectuur. Er zijn ongeveer 200 monumenten die in deze stijl gebouwd zijn. Als je hier komt, lijkt de tijd wel even stil te hebben gestaan.

Graaff-Reinet wordt omringt door het Camdeboo nationaal park. Een schitterend park met een grote afwisseling van flora en fauna.

Hier leven onder andere buffels, stokstaartjes en apen. Combineer je bezoek aan Graaff-Reinet zeker met het Camdeboo nationaal park.

De hoogtepunten van de Oost-Kaap

De Baviaanskloof Wilderness Area

Dit gebied ligt ongeveer 120km ten westen van Port Elizabeth en omvat 270 000 hectaren ruig bergterrein. In het oosten bij Kondomo voert de weg je langs de ruige schoonheid van de vallei van de Groot Rivier via vele kronkels door het ongerepte natuurgebied helemaal naar Willowmore in het westen.

De totale afstand is 203km. Er zijn geen winkels noch benzinestations in Baviaanskloof Wilderness gebied, dus zorg er voor dat je genoeg van alles bij je hebt. Deze weg kan alleen in een 4×4 worden gereden. 

De weg (R332) door de Baviaanskloof is nauw, steil, kronkelig, niet geasfalteerd maar schitterend. De reistijd is ongeveer 7 uur. Het is aan te raden naar de conditie van de weg te informeren voor je aan deze tocht begint. 

ibuya Wild Reservaat

Dit reservaat wordt door sommige mensen beschouwd als een van de allermooiste privé wildreservaten. Het beslaat meer dan 2000 hectaren met een grote verscheidenheid aan begroeiing.

Wi􏰍lde dieren spotten is hier constant goed, met komt veelvuldig de olifant, neushoorn, giraf en zebra van dichtbij tegen. Er is een enorme verscheidenheid antilopen en de jakhals wordt ook vaak gezien.

Zuid-Afrika rondreizen: lokaal geregeld, voor jou!

Een rondreis Zuid-Afrika op maat, dat is de wereld ontdekken en genieten van een mooie vakantie. Reis op de manier die jij wil, tijdens één van onze privé rondreizen en stel jouw eigen reis samen! 

Port Elizabeth

Port Elizabeth is gelegen op steile heuvels met uitzicht op de 􏰔Nelson Mandela Ba􏰕􏰖y. De stad ligt aan de kust op de rand van de oostelijke Kaapprovincie.

Port Elizabeth heeft een groot aantal mooie parken. Het Settlerspark is gelegen in de vallei van de Baakensrivier. Dit park heeft prachtige inheemse planten en bomen. Ten noorden van dit park ligt het St. George Park. Dit is het thuisveld van de lokale cricketclub.

Met de Donkin Heritage Trail, een wandelroute van vijf kilometer lang, kom je langs meer dan 50 belangrijke historische plekken in de stad. Tijdens deze route bezoek je onder andere de Campanile toren, St. Mary’s Anglican Kathedraal en het marktplein.

Voeg de bouwsteen ‘Port Elizabeth, hotels en omgeving’ toe bij het samenstellen van je rondreis voor een bezoek aan deze ontspannen stad.

Coffee Bay

Op de zogenoemde ‘Wild Coast’ van de Oost-Kaap kun je een bezoek brengen aan de Hole in the Wall bij het plaatsje Coffee Bay.

Net voor de kust ligt een grote rotswand waar, door erosie, in het midden een gat is uitgesleten. Er zit dus letterlijk een gat in de muur. De naam Coffee Bay is ontstaan nadat er voor de kust een schip zonk met een lading koffiebonen die aanspoelde op het land.

In de omgeving zijn daardoor wild groeiende koffieplanten te zien.

LOKAAL GEREGELD

Direct vanuit de Kaap voorzien we jou van een goed reisadvies op maat.

VELE REIZIGERS

Jaarlijks vele tevreden reizigers die met ons op vakantie gaan.

VOLLEDIG AANPASBAAR

De reizen zijn aan te passen naar jouw wensen. Aarzel niet om deze kenbaar te maken.

LID VAN SGR & calamiteitenfonds

Een veilig gevoel want wij zijn lid van het Stichting Garantiefonds Reizen.

Een greep uit ons aanbod rondreizen

 • De hoogtepunten van Swaziland

  Van€299€171
  Wat ga je doen tijdens deze reis? In het oosten van Zuid-Afrika, grenzend aan Mozambique, vind je het kleine staatje Swaziland. Sinds 2018 […]
  0
 • Ontdek de Cango Caves in Oudtshoorn

  €11
  Wat ga je doen tijdens deze excursie? De Cango Caves liggen ongeveer 30 kilometer buiten Oudtshoorn in de Swartbergen. Het […]
  0
 • Kruger Park bush walk met gids

  Van€46€41
  Wat ga je doen tijdens deze excursie in het Kruger Park? Met een gewapende ranger (gids) ga je van de […]
  0
 • Krugerpark game drive met gids

  €25
  Wat ga je doen tijdens deze safari? Maak een georganiseerde game drive door het Krugerpark met een gids! Met deze […]
  0
 • Hluhluwe big five game drive

  Van€77€72
  Wat ga je doen tijdens deze Hluhluwe big five game drive ? Een spectaculaire safari in het Hluhluwe big five […]
  0
 • St. Lucia boottocht: nijlpaarden en krokodillen

  Van€21€12
  Wat ga je doen tijdens deze St. Lucia boottocht? Met deze bouwsteen maak je een ontspannen boottocht over het meer […]
  0