Kalahari woestijn
Informatie over de Kalahari woestijn
Het Central Kalahari Wildlife Reserve is het grootste wildreservaat van Afrika. Nergens vind je zo’n grote zandvlakte.
De Kalahari strekt zich uit over het grootste deel van
Botswana en het oosten van
Namibië en delen van Zimbabwe,
Zuid-Afrika en Angola.
Wildparken in de Kalahari woestijn
De Kalahari heeft een aantal wildreservaten: het Central Kalahari Game Reserve (‘s werelds op één na grootste beschermde gebied), Khutse Game Reserve en het Kgalagadi Transfrontier Park.
Dieren die in deze regio leven zijn onder andere bruine hyena’s, leeuwen, stokstaartjes, giraffen, wrattenzwijnen, jakhalzen en verschillende soorten antilopen (waaronder de eland, gemsbok, springbok, hartebeest, steenbok, koedoe en duiker) en vele soorten vogels en reptielen.
Vegetatie in de Kalahari bestaat voornamelijk uit grassen en acacia’s, maar er zijn meer dan 400 verschillende plantensoorten aanwezig waaronder de wilde watermeloen.
Enthousiast geraakt? Hier een overzicht van het reis aanbod naar Botswana van Afrika Reisopmaat.
Handige weetjes over de Kalahari
Klimaat
In de Kalahari heerst het steppeklimaat. Deze klimaatsoort is een overgangsklimaat tussen het woestijnklimaat en gematigd zeeklimaat.
Doordat het een echt overgangsklimaat is, zijn er binnen de Kalahari grote klimatologische verschillen te merken.
Zo liggen de gemiddelde temperaturen op sommige plaatsen gedurende het jaar wat dichter bij elkaar en is de winterperiode een stuk milder.
De gemiddelde neerslagcijfers voor de Kalahari verschillen sterk per gebied, waardoor het karakter van het gebied per deel sterk kan verschillen.
Op de plaatsen waar de jaarlijkse neerslag laag is, lijkt de Kalahari eerder op een woestijn dan op een steppe.
De plaatsen waar de neerslag wat hoger is zijn de plaatsen waar je de grootste kans hebt om wilde dieren tegen te komen. Deze komen af op de drinkplaatsen die door de neerslag gevormd worden.
De San en de Bosjesman
De San leven al gedurende generaties lang in de Kalahari. Door de jacht en het verzamelen van planten en fruit deelden ze hun leefgebied jarenlang met de Kalaharidieren.
De Bosjesmannen waren jagers en verzamelaars. Ze jaagden op vlees en verzamelden het voedsel van de woestijn om te eten.
Ze hielden geen dieren, ze trokken van plaats naar plaats om voedsel en water te vinden.
Flora in de Kalahari woestijn
De Kalahari is de thuisbasis van vele trekvogels en dieren. Vroeger toevluchtsoorden voor wilde dieren, van olifanten tot giraffen, en voor roofdieren zoals leeuwen en cheeta’s, zijn de rivierbeddingen nu voornamelijk graasplekken, hoewel luipaarden en cheeta’s nog steeds te vinden zijn.
Het gebied is nu zwaar begraasd en veehekken beperken de beweging van dieren in het wild. Van de woestijnen van het zuidelijk halfrond lijkt de Kalahari het meest op sommige Australische woestijnen in zijn breedtegraad en zijn vorm.
De grote roofdieren zoals de leeuw, cheeta, luipaard, hyena, en de Afrikaanse wilde hond lopen hier in het wild rond. Roofvogels zijn de secretarisvogel, adelaar en de gigantische oehoe en andere uilen, valken, haviken, torenvalken en vliegers.
Andere dieren die je hier tegenkomt zijn gnoes, springbokken, stekelvarkens en struisvogels. Sommige van de gebieden in de Kalahari zijn seizoensgebonden wetlands, zoals de Makgadikgadi pan. Dit gebied herbergt in het regenseizoen tienduizenden flamingo’s.
LOKAAL GEREGELD, VOOR JOU
Direct vanuit de Kaap voorzien we jou van een goed reisadvies op maat.
VELE REIZIGERS
Jaarlijks vele tevreden reizigers die met ons op vakantie gaan.
VOLLEDIG AANPASBAAR
Al onze reizen zijn aan te passen naar jouw wensen. Aarzel niet om deze kenbaar te maken.
LID VAN SGR & CALAMITEITEN FONDS
Een veilig gevoel want wij zijn lid van het Stichting Garantiefonds Reizen .