Het mooiste wildlife park van Namibië

Wat voor safari liefhebbers Kruger National Park is voor Zuid-Afrika, is Etosha National Park voor Namibië. Etosha National Park ligt in het noorden van Namibië. Etosha betekent ‘grote witte plaats’ en staat bekend om zijn prachtige landschappen en de grote variëteit aan wilde dieren. Door de aangelegde drinkwaterplaatsen hoef je in Etosha geen moeite te doen om dieren te spotten. Want… waar water is, daar zijn dieren.

De Big Five?

De zekerheid op het spotten van dieren maakt het park erg populair en daarnaast kun je er zelf, net als in Kruger National Park in Zuid-Afrika, op uit trekken met de auto. Het leuke hiervan is dat je zelf alles kunt bepalen. Je kiest je eigen tempo en kunt stoppen waar en wanneer je maar wilt. Dit geeft je veel meer vrijheid dan wanneer je meegaat met een georganiseerde safari.

Je zult zelf op zoek moeten naar het wildlife, in plaats van dat een ranger dit voor je doet. Hoewel zelf speuren natuurlijk erg aantrekkelijk is, heeft een georganiseerde safari vele voordelen. De rangers die je begeleiden weten precies waar de dieren zich in het park bevinden en ze kunnen veel meer achtergrondinformatie geven over de flora en fauna in het Etosha National Park in Namibië.

Olifanten aan het drinken bij een waterplaats Etosha National Park

Helaas is het in Etosha niet mogelijk om de volledige Big 5 te zien. Je kunt er leeuwen, olifanten, neushoorns (witte en zwarte) en luipaarden vinden, de buffel ontbreekt helaas. Wanneer je de volledige Big 5 wilt spotten, dan kun je beter naar het Kruger National Park in Zuid-Afrika gaan. Daarnaast zal je er ook geen nijlpaarden en wilde honden aantreffen. Maar met 114 soorten zoogdieren, 340 vogelsoorten en 112 soorten reptielen en amfibieën is het een drukte van belang en is er genoeg wildlife om naar uit te kijken.

Weet je trouwens waarom de Big Five – olifant, neushoorn, buffel, leeuw en luipaard – zo wordt genoemd? Het is niet alleen de 5 populairste dieren waarop gejaagd werd maar het zijn ook de vijf gevaarlijkste dieren.

Beste reistijd om naar Etosha NP te gaan?

De beste periode om het Etosha National Park in Namibië te bezoeken is in het droge seizoen, in de maanden mei t/m oktober. Water is dan schaars en de dieren komen naar de waterplaatsen om hun dorst te lessen waardoor je in deze periode vrijwel zeker bent van het zien van vele dieren. Deze zekerheid betekent wel dat het ook de drukste periode is in Etosha National Park.

Klimaat

In de zomermaanden – december, januari en februari – kan het in Etosha National Park erg warm worden met temperaturen tussen de 35 en 40 graden. Het regenseizoen valt in de zomermaanden waardoor het dan soms vochtig en klam aanvoelt. Tijdens de wintermaanden – juni, juli en augustus – zijn de temperaturen overdag mild. In de avond koelt het echter flink af, tot soms wel 5 graden. Een extra dekentje is daarom in de maanden juni en juli geen overbodige luxe tijdens het kamperen. Geen zorgen, rond de middag zal het kwik oplopen tot ongeveer 25 graden. Heerlijk dus.

Olifant aan de wandel in het Etosha NP

Waar moet je zijn?

Het oosten van het park is het gedeelte waar de Etosha Pan zich bevindt. Dit is het meest bekende deel en dé plek om wilde dieren te spotten. De Pan is een uitgestrekte vlakte die bijna een kwart van Etosha beslaat, met poederachtige witte aarde. Pas bij heftige regenval vult de Pan, die wat lager gelegen is dan de omgeving, zich met water. Rond de Pan vind je de meeste waterplaatsen en daarmee ook de meeste dieren. Goede accommodaties in dit deel van het park zijn Okaukuejo (het bekendste camp), Halali en Namutoni met het bijzondere fort dat het kamp omsluit. Bij alle drie de kampen zijn waterplaatsen waarbij die van Okaukuejo het meest spectaculair is.

Je kunt als kampeerder of huurder van een van de chalets rond de waterplaats zitten en kijken naar de dieren die in de invallende duisternis naar het water komen om te drinken. Sinds 2011 is ook het westelijke deel van het park open en zijn er kampeerterreinen en lodges aangelegd zoals Olifantsrus en Dolomite Lodge waardoor je nu werkelijk van oost naar west en vice versa door het park kunt reizen.

Heb je een 4×4 nodig?

Net zoals voor Kruger National Park in Zuid-Afrika heb je voor Etosha National Park in Namibië niet echt een 4×4 auto nodig. Etosha National Park bestaat voornamelijk uit onverharde wegen die echter goed onderhouden worden. Bij de ingangen vind je een aantal verharde wegen maar die houden al snel op. De wegen zijn dus niet verhard, maar wel goed begaanbaar. Het is wel aan te raden een wat grotere auto te huren omdat de afstanden in het park behoorlijk zijn.

Na een regenbui kunnen de niet verharde wegen echter nogal modderig worden en dan is het wel fijn als je wat hoger zit en meer zicht en grip hebt op de weg. Als je een hele rondreis door Namibië hebt gepland, raden we je wel aan om een 4×4 te huren. Je hebt dan minder last van steenslag en meer grip op de onverharde ‘wasbord’ wegen.

Kamperen in Botswana

Je kunt voor je vakantie rondreis kiezen voor overnachtingen in lodges en hotels, maar kamperen is ook een goede oplossing. Je kunt dan kiezen voor de simpelste oplossing: een eigen tentje mee, maar je hebt ook 4×4 jeeps met één of twee tenten op het dak, of een 4×4 bushcamper waarbij je alleen maar het dak hoeft uit te klappen. Wil je iets meer luxe, dan kun je ook een 4×4 camper huren. Je vindt in Etosha diverse campings.

Algemene regels voor een safari

Tot slot nog een aantal simpele regels die gelden in de meeste Nationale Parken in Zuid-Afrika, Namibië en Botswana. Hou je aan deze regels, enerzijds uit respect voor de prachtige en unieke flora en fauna en anderzijds ter bescherming van jezelf. In de natuur gelden andere normen en waarden, er is weinig ruimte voor een tweede kans wanneer je oog in oog komt te staan met een leeuw of olifant.

  • Verlaat nooit de auto buiten de kampeerterreinen en picknickplekken! Zelfs met een lekke band moet je doorrijden naar het volgende kamp voordat je uit kunt stappen;
  • Let op de openingstijden van het park en de kampen;
  • Houd de ramen en deuren van je auto altijd gesloten;
  • Houd je aan de maximumsnelheid van 60 km/h;
  • Geef dieren geen eten en drinken;
  • Het is niet toegestaan om off-road te rijden;
  • Wees stil bij de waterplaatsen uit respect voor de dieren en andere bezoekers;
  • Het is niet toegestaan om een vuurwapen bij je te hebben;
  • Het is niet toegestaan om plastic zakken mee te nemen in het park.

Categorieen

Nog geen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *