De Tuinroute door Zuid-Afrika

De Tuinroute door Zuid-Afrika ook wel de The Garden Route genoemd. Deze naam is niet ontstaan omdat er veel mooie tuinen zijn maar vanwege de groene kustlijn in dit deel van Zuid-Afrika. Door de Quteniqua bergen en de Tsitsikamma bergen slaat de regen die ontstaat boven de warme Indische Oceaan direct neer langs de kust. Dit is één van de redenen waarom dit deel van Zuid-Afrika natter en groener is dan het uitgestrekte, droge binnenland. De route is één van de populairste rondreis routes door Zuid-Afrika. Langs de ruige kuststrook vindt je talloze baaien, stranden, afwisselende vegetatie en de meest pittoreske dorpjes.

De tuinroute door Zuid-Afrika is ongeveer 1,000 km en begint of eindigt bij de Tsitsikamma Storms Rivier. De meeste mensen rijden door tot Port Elizabeth omdat daar de luchthaven is. Van daaruit kan je terugvliegen naar Kaapstad of verder reizen naar Durban of Johannesburg.

De Knysna Heads in de omgeving van Knysna

Hoogtepunten van de Tuinroute door Zuid-Afrika

Tsitsikamma Nationaal Park is één van de mooiste natuurparken in Zuid Afrika. Het park strekt zich uit over een lengte van 80 km langs de Indische Oceaan. In het park zijn twee populaire wandelingen; Tsitsikamma Trail en de Otter Trail. Behalve mooie natuur in het park staat Tsitsikamma ook bekend om de vele sportieve activiteiten die er te doen zijn. Dit is een van de redenen waarom mensen tijdens hun roadtrip op de Tuinroute een dag extra verblijven in Tsitsikamma National Park.

Breng een bezoek aan Big Tree Tsitsikamma, een 800 jaar oude boom of wandel naar de Storms River Mouth Suspension Bridge, een 77 meter lange hangbrug over de Stormsrivier. Voor de mensen die meer op zoek zijn naar een adrenaline kick is Tsitsikamma DE PLEK. De Bloukrans brug is de hoogste bungeejump ter wereld van maar liefst 216 meter. Rafting op de rivier of een canopy tour tussen de bomen, waarbij je via een zipline van de ene boom naar de andere boom vliegt. In Tsitsikamma zul je je niet vervelen.

Knysna

Knysna is een leuk dorp met een prachtige lagune en prima restaurants, vooral de oesters zijn beroemd in Knysna. In juli is er het Knysna Oyster Festival. De stad heeft prima stranden o.a. bij George en Buffelsbaai. Knysna wordt gezien als één van de mooiste plaatsjes langs de Tuinroute en is zelfs nog mooier vanaf het water. Een van de activiteiten is dan ook een boottocht op de lagune. Bij de lagune ligt het Featherbed Private Nature Reserve bij de haven kun je een ferry nemen naar het reservaat en van daaruit kun je met een 4×4 naar het reservaat. Een natuurgids kan je alles vertellen over de unieke flora en fauna in dit gebied.

Fernkloof Nature Reserve vlakbij Hermanus Bay

Een bezoek aan George, Wilderness NP en Mosselbaai

Meer westwaarts langs de Tuinroute liggen de dorpjes George en Wilderness. Het Wilderness National Park ligt een stukje landinwaarts en is een goedkoop overnachtingsadres. In George zijn mooie stranden en uitstekende restaurants. Je kan hier ook mooie dagtrips maken over de vele passen van de Quteniqua bergen, naar Oudtshoorn, de struisvogelhoofdstad van de Kaap. Mosselbaai is groter en minder interessant maar profiteert wel van de faam van de Tuinroute. Bekendste punt hier is de Postkantoorboom bij het Bartholomeus Diaz Museum. Een plek waar passanten, vroeger de zeevaarders, hun brieven achterlieten.

Oudtshoorn is de hoofdstad van de kleine Karoo en de struisvogelhoofdstad van de wereld. Het wijkt een klein beetje af van de Tuinroute en ligt meer landinwaarts. Tijdens de Tuinroute mag een bezoek aan Oudtshoorn niet ontbreken. Breng een bezoek aan één van de vele struisvogelboerderijen of bezoek de Cango Caves. Deze grotten liggen aan de voet van de Swartbergpass. De Swartbergpass is een 27 km. lange route door de bergen. Via een aantal haarspeldbochten rij je naar de top van de berg die op 1583 meter ligt.

Vanuit Oudtshoorn kun je ofwel rijden naar Hermanus of eerst een stop maken in het zuidelijkste puntje van Afrika, Cape Agulhas. Hier ontmoeten de Indische en Atlantische Oceaan elkaar. De omgeving is hier ruig, winderig en kaal.

Hermanus is één van de beste plaatsen ter wereld om walvissen te spotten. Zelfs vanaf de kust heb je bijna 100% kans om walvissen te zien. Beste reistijd is tussen juli en november.

Iets ten zuiden van Hermanus ligt Gansbaai, de plek om de witte haai te zien. In de haven brengt een boot je naar Dyer Island waar je in een kooi in het water wordt gelaten om zo de haai van dichtbij te zien. Je hoeft niet in de kooi te kruipen en kan je ook vanaf het dek toekijken. Witte haaien komen naar boven om te eten waardoor je ook vanaf de boot goed zicht hebt.

De Moedergemeente kerk van Stellenbosch

De tuinroute is inmiddels behoorlijk bekend geworden wereldwijd en het kan er dan ook druk zijn in de maanden oktober tot februari. De topdrukte is er in de zomervakantie wanneer ook de Zuid-Afrikanen op vakantie gaan in eigen land. De plaatsjes Knysna, Oudtshoorn en Tsitsikamma zijn in de maanden december en januari erg populair, vroeg boeken is aan te raden.

Categorieen

Geen berichten toegestaan