Wanneer op vakantie naar Botswana?

In dit blog lees je alles over het weer en de beste reistijd om naar Botswana op safari vakantie te gaan. Het grootste deel van Botswana bestaat uit de Kalahariwoestijn, die op basis van de hoeveelheid neerslag slechts deels uit echt woestijngebied bestaat. De rest is een halfwoestijn, die in noordoostelijke richting overgaat in steppeachtige heuvelgebieden.

Botswana telt twee klimaatsoorten: het warme woestijnklimaat en het warme steppeklimaat. De wintermaanden zijn heet en droog. In de zomer nemen de neerslagkansen toe en loopt het kwik op veel plekken op naar tropische waarden van dertig graden of meer.

Regen

Botswana heeft naast een droge periode ook een natter seizoen. Vanaf oktober neemt de kans op neerslag snel toe. Dit nattere seizoen houdt aan tot ongeveer april. In deze zomerperiode loopt het kwik op richting de dertig graden of meer en neemt de luchtvochtigheid toe. Dit vertaalt zich in regelmatig in de spectaculaire zonsopkomsten, waarbij de lucht boven het fraaie landschap prachtige rood- en paarstinten laat zien. In de wintermaanden daalt niet alleen de kans op neerslag naar een minimum, ook neemt de luchtvochtigheid af doordat klamme lucht in dit seizoen weinig kans heeft om Botswana te bereiken. Lokaal kan er richting het einde van de winter flinke droogte voorkomen, wat zich vertaalt in mogelijke zand- en stofstormen in de maand augustus.

De beste reistijd qua regen
Mei – September : het droge seizoen
Oktober – April : het natte seizoen

Temperatuur

In de zomer is het in heel Botswana behoorlijk warm. De temperaturen overdag zijn tussen de 30 en 35 graden heel normaal in de periode november tot en met maart. Dit is met name in de Okavango Delta. In het zuidwesten kan het kwik met name in de maanden december en januari nog iets verder oplopen: 36 of 37 graden is zeer goed mogelijk als het hartje zomer is. De gemiddelde minimumtemperatuur valt in de zomer mee. ‘ s Nachts daalt het kwik gemiddeld naar 18 tot 21 graden in de zomer.

In de wintermaanden kan de temperatuur ‘s nachts flink onderuit gaan en is nachtvorst goed mogelijk op de meeste plekken in Botswana. Overdag liggen de maximumtemperaturen dan nog steeds tussen de 18 en 24 graden Celsius.

Conclusie is dat de beste reistijd voor Botswana de maanden april tot en met oktober zijn. Deze maanden zijn de droge periode, waardoor je in veel gebieden en regio’s een onvergetelijke safari kunt beleven. Het regenseizoen valt in de maanden november tot en met maart.

Geïnteresseerd geraakt in Botswana ? Bekijk de mooiste vakanties door Botswana op de pagina “rondreizen Botswana“.

Categorieen

Nog geen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *