Op safari in Botswana

Botswana is een land van uitersten, een land waar water en droogte elkaar ontmoeten. Zo is er het waterrijke gebied met juweeltjes als de Okavango Delta, Chobe National Park en Moremi Game Reserve en het droge gebied waar het Kalahari Game Reserve en de Makgadikgadi en Nxai zoutpannen te vinden zijn. Op safari is een reis op zoek naar wilde dieren en dat kan (bijna) nergens beter dan in Botswana!

Olifanten in de Okavango Delta

Op safari in de Okavango Delta

De Okavango Delta wordt beschouwd als een van de meest indrukwekkende natuurgebieden van Afrika. Het is een intrigerend en uitgestrekt moerasgebied dat bestaat uit kristalheldere waterwegen en lagunes bezaaid met duizenden eilandjes. De belangrijkste toeristische attracties in de Delta en de droge gebieden is het spotten van de wilde dieren, vogels kijken en een tocht in een Mokoro, een traditionele kano van een uitgeholde boomstam. Met name door de tocht in de Mokoro zal je van dichtbij de ongerepte wildernis ervaren en zien dat dit een walhalla is voor wild- en vogelliefhebbers.

In de droge periode verdwijnen tal van kanaaltjes en ga je op safari in een bijzonder landschap waar je de dieren vindt bij de laatste waterplaatsen. De Okavango Delta is het thuis van grote kuddes olifanten, buffels, zebra’s, wildebeesten, nijlpaarden en natuurlijk de roofdieren. Velen noemen de Okavango Delta het echte Afrika, omdat het wild, rauw en soms bijna onbenaderbaar lijkt. Als je met vakantie naar Botswana gaat, moet dit gebied onderdeel uitmaken van je rondreis.

Op safari in Chobe National Park

De Chobe rivier is een van de mooiste rivieren in Zuidelijk Afrika en de bron voor een van de schitterendste wildparken in Zuidelijk Afrika. Het Chobe National Park is het meest toegankelijke en best bezochte wildpark van Botswana. Chobe staat bekend om zijn grote kuddes olifanten en buffels, die tijdens de droge wintermaanden naar de rivier komen om er hun dorst te lessen. Tijdens dit droge winterseizoen kun je tijdens een game drive in de middag soms honderden olifanten tegelijk zien.

Een gapende nijlpaard in het Chobe National Park

In Chobe en het naastgelegen Moremi en Savuti, vind je luxe lodges, eenvoudige kampeerplekken met vaak een eigen waterpunt en barbecue faciliteiten. De zandwegen in deze parken zijn niet altijd even eenvoudig begaanbaar. Het is prachtig als je dichtbij een enorme kudde buffels of olifanten gaat staan.
Tip: Ga in Chobe National Park niet alleen op game drive maar maak ook een rivier cruise bij zonsondergang. Je zult er geen spijt van krijgen.

Op safari in de Makgadikgadi en Nxai zoutpannen

In het Makgadikgadi en Nxai National Park vind je prachtige desolate zoutvlaktes. Een van de meest bijzondere bezienswaardigheden is het Kubu Island. Een door rotsen gevormd eiland dat oprijst uit de zoutvlakte en bezaaid is met reusachtige baobabs. Ze worden de Baines baobabs genoemd, naar hun ontdekker Thomas Baines.
Dit droge gebied herbergt veel wilde dieren. Jaarlijks is dit gebied het toneel van een grote migratie van zebra’s, wildebeesten en diverse soorten antilopen.

In de eerste maanden van het jaar trekken naar schatting zo’n 25.000 zebra’s naar de vlaktes die door de regens omgetoverd zijn in groene grazige weides. Na de regen trekken de dieren naar de Boteti regio waar ze tot het begin van het regenseizoen blijven. Het is na de fameuze ‘grote migratie’ in de Serengeti-Masai Mara de grootste zebramigratie ter wereld.

Op safari in de Kalahari

In het binnenland van Namibië ligt het Kalahari Game Reserve, het grootste wildpark van het land. Een paradijs zo uitgestrekt en verlaten dat je na een uitgebreide game drive nauwelijks je eigen kampeerterrein kunt terugvinden. In deze regio bevinden zich de aardwolven, bruine hyena’s, de grootoor vos, gemsbokken en natuurlijk leeuwen. Heel veel leeuwen !!

Wilde leeuwen in het Kalahari Game Reserve

Op safari in het Tuli Block

Op de grens met Zuid-Afrika en Zimbabwe vind je het nog onbekende Tuli Block. Dit is een uitgestrekt gebied dat vooral bekend staat om de grote kuddes olifanten en om de aanwezigheid van ‘de grote katten’. Kans om cheeta’s, leeuwen en luipaarden te zien is hier heel groot.

Hoe ga je in Botswana op safari?

Botswana is een stukje paradijs op aarde waar de mooiste natuurgebieden van Afrika te vinden zijn. Het is dan ook bij uitstek de bestemming om op safari te gaan. Wat betreft het aanbod van de safari activiteiten in Botswana zijn er verschillende opties, variërend van luxueuze all inclusive safari’s op de meest unieke locaties tot kampeersafari’s voor de low budget avonturier.

Op self drive safari in Botswana

Je kunt ervoor kiezen om zelf op safari avontuur te gaan met een 4×4 voertuig. Deze manier van rondreizen door Botswana geeft je het echte safari gevoel. Slapen in de buitenlucht onder de heldere sterrenhemel wat wil je nog meer! Er zijn natuurlijk ook campings waar je kunt overnachten. We raden je wel aan om vooraf de overnachtingen te reserveren.

Een eventuele uitwijkmogelijkheid naar een andere camping is meestal niet voorhanden of ligt op een te grote afstand. Je dient goed voorbereid op pad te gaan met een volle tank en genoeg eten en drinken. Neem ook gereedschap mee die je onderweg helpen wanneer je vastzit in het zand of een diepe rivier moet oversteken.

Natuurlijk kent iedereen die houdt van Afrika de stoere 4×4 jeeps met een tent op het dak. Als een ware avonturier reis je door het land en zet je op de camping je klapstoeltjes en tafeltje neer. Je legt het vlees op de braai: dit is kamperen in optima forma. Bijna alle kampeerterreinen liggen in de parken en zijn niet omheind waardoor de wilde dieren er ongehinderd toegang hebben. Een olifant op jouw kampeerplaats? Het komt geregeld voor.

Mobiele safari

Botswana is het perfecte land voor een mobiele safari, een tocht door de bush waarbij je luxe tentenkamp met je meereist. Dit is een zeer comfortabele manier van kamperen in de bush. Op je rondreis zorgt je gids ervoor dat je zoveel mogelijk dieren ziet. Op je overnachtingsplaats staat je tent klaar inclusief mobiele douche en toilet. De gids die meereist, bereidt een heerlijk maal voor je klaar. Kamperen in luxe.

Fly-in safari

Veel van de luxueuze safari accommodaties liggen in ongerepte gebieden. Ze zijn alleen met een klein vliegtuig bereikbaar. Dit heet een ‘fly-in’ safari, waarbij een klein chartervliegtuig je naar de lodge brengt. De accommodaties staan op stukken grond die worden gepacht van de regering, die eigenaar blijft van het natuurgebied. Dit heeft als voordelen dat de regering controle op het natuurgebied behoud en je komt op plekken waar maar weinig andere komen. Daarmee wordt je bezoek één unieke ervaring.

Enthousiast geraakt? Hier een overzicht van het rondreizen aanbod naar Botswana van Afrika Reisopmaat.

Categorieen

Nog geen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *