Kamperen in Botswana

Wie naar Botswana reist is op zoek naar avontuur. Het is geen land voor mensen die op zoek zijn naar een plek om lekker te relaxen. Botswana is intens, ongerept en uitgestrekt en de beste manier om Botswana te ontdekken is om te kamperen.

Het ultieme gevoel van vrijheid, te gaan en staan waar en wanneer je maar wilt en op iedere plek weer je eigen stekje midden in de natuur creëren, dat is kamperen in Botswana. Kijk er echter niet van op dat de nachtrust verstoort kan worden door het gebrul van een leeuw. In Botswana staan geen hekken om wilde dieren op een afstand te houden. Het kan dus zomaar gebeuren dat je ’s ochtends wakker wordt en er een dier voor je tent staat.

Je kan in Botswana makkelijk zelf met een huurauto op pad. Wegen zijn over het algemeen vrij goed en hoewel Botswana weinig wegen kent, is het juist een ideaal land om met een camper te doorkruisen. Zeker als je geïnteresseerd bent in Afrika’s wildlife is het een absolute aanrader om Botswana te doorkruisen met een kamper. Fijne bijkomstigheid, kamperen is goedkoop. Voor een overnachting in een hotel ben je toch al snel rond de 75 euro per nacht kwijt en dan heb je “slechts” een standaard 2-persoonskamer. Kamperen in Botswana is enorm goedkoop, op sommige plaatsen slaap je al voor 5 euro per nacht.

Maar…….. de kosten voor het huren van een kamper zijn niet laag. Gelukkig wordt dit dan weer goedgemaakt door de gunstige kosten om te overnachten en het gevoel van vrijheid in de vrije natuur. Kampeerplekken vind je op de gekste plekken. Het geeft je dus een vorm van flexibiliteit omdat jij met je tentje op die plekken kan slapen waar anderen slechts een dagje op bezoek komen. Vaak zijn dat juist de tofste plekken.

Met de camper door Chobe Nationaal Park

Botswana heeft verschillende prachtige natuurparken, waar de meest uiteenlopende diersoorten leven. Het is één van de beste safari-landen ter wereld. Vooral het Chobe Nationaal Park, waar je in 1 dag de gehele ‘Big Five’ kan bewonderen. Het park is uiterst geschikt voor een self-drive safari, waarbij je wel een 4WD camper nodig hebt. In dit park vind je verschillende campings, die overigens niet omheind zijn. Dit betekent dat de olifanten gerust langs je camper kunnen lopen in de avond of nacht. Of wat te denken van een overnachting onder de sterrenhemel in de Kalahari woestijn. Kalahari heeft een aantal camping mogelijkheden waarbij je ook kunt verblijven in een tented camp. Dan verblijf je in een tent waarbij verder alles is geregeld en je zelf niets aan camping spullen hoeft mee te nemen.

Een camper huren in Botswana

In het noordelijk gelegen Maun en Kasane bestaat de mogelijkheid om 4×4 camper te huren. Beide locaties liggen dicht bij de populaire natuurparken en bezienswaardigheden en zijn een ideale start voor een kampeer rondreis door Botswana. Het is belangrijk om van tevoren je reis uit te stippelen wanneer u een 4WD camper huurt in Botswana.

Noteer de plekken die je wilt zien en bekijk op voorhand of er in de buurt campings zijn waar je kunt overnachten. Wanneer je reist in het hoogseizoen is het wel aan te raden om 6 maanden voor vertrek alvast te kampeerplekken te reserveren om teleurstellingen te voorkomen. Botswana is een groot land en de dichtstbijzijnde volgende camping licht misschien op een aantal uren rijden.

Het is verstandig kennis op te doen over de 4X4 auto want stel dat je in “the middle of nowhere” een lekke band krijgt dan moet je wel je mannetje kunnen staan bij het verwisselen van de band. Je krijgt sowieso bij het ophalen van de auto een uitgebreide uitleg over het gebruik van de 4X4. Dit zal vaak in de vorm van een video zijn, maar kan uitgebreid worden met extra persoonlijke uitleg bij het voertuig zelf.

Je zal merken dat je het rijden met een camper en het dagelijks gebruik ervan snel onder de knie zult hebben. Het zal in het begin schrikken zijn hoe alles op te zetten en waar alles te vinden is maar op het eind van de reis ben je in staat half slapend de tent op te zetten.

Wat is de beste periode voor een vakantie Botswana ?

In de winter, tussen mei en september, is de gemiddelde temperatuur 25ºC. In deze periode kunnen de ochtenden en avonden koel zijn, hou hier rekening mee bij het pakken van de kleding. Dit is ook de beste periode voor het zien van wilde dieren. De dieren gaan dan op zoek naar water. Bijkomend voordeel van de wintermaanden is de geringe bebossing waardoor de dieren zich niet kunnen verschuilen en dus eerder opvallen.

Voor een bezoek aan de Okavango Delta zijn de maanden juni en juli ideaal voor een camper vakantie. In de zomermaanden december en januari zijn er vaak hevige regenbuien waardoor de wegen onbegaanbaar zijn.

De beste tijd voor een camper vakantie in de Kalahari woestijn is in de periode april en mei. De wegen zijn dan beter begaanbaar omdat ook hier de zomer wordt gekenmerkt door hevige stortregens.

De beste reistijd voor Makgadikgadi zoutpannen is in het droge seizoen juli t/m oktober waarbij je zelfs over de zoutpannen kunt rijden.

Botswana is het hele jaar door bijzonder maar een verblijf in de zomermaanden is avontuurlijker en vergt meer 4×4 capaciteiten. Wellicht een reden om terug te komen naar Botswana.

Enthousiast geraakt? Kijk hier voor een camper vakantie naar Botswana.

Categorieen

Nog geen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *