Wat is een braai?

“Kom ons gaan nou braai” is een gevleugelde uitspraak in Zuid-Afrika waarbij vrijwel bij iedere man zal reageren met “Ja, ons gaan nou braai”. Het is een Zuid-Afrikaans cultureel erfgoed geworden, 24 september is immers “Heritage Day” ook wel de nationale braai dag.

Braaien is één van de weinige dingen in Zuid-Afrika die culturele en raciale lijnen doorsnijdt. Ongeacht taal, ras of cultuur, de liefde voor vlees gekookt boven een houtvuur is iets dat alle Zuid-Afrikanen delen.

Het is echt een Zuid-Afrikaanse traditie.

Hoe werkt het Zuid-Afrikaans braaien?

In dit blog een uitleg van hoe je beste kan braaien, wanneer en wat je allemaal nodig hebt om goed voor de dag te komen bij deze grote Zuid-Afrikaanse traditie. We leggen het uit in 5 stappen.

1. BBQ vs. Braai

Braaien is niet hetzelfde als barbecueën? Voor Zuid-Afrikanen is dit een onmisbaar onderdeel van het leven. Zeg je braai, dan zeg je lekker, gezellig, Zuid-Afrika en ja graag, wanneer?

Er zijn een aantal verschillen tussen een braai en een barbecue. Uiteraard kan er gebraaid worden op een barbecue met kolen maar “that’s not the real thing”.

Een echte Zuid Afrikaanse braai is met hout en de echte braai liefhebber wil dan ook graag specifiek hout zoals rooikrans of kameeldoring.

2. De Braaimaster

De verantwoordelijke voor de braai, hij die het vlees gaat braaien, wordt de braaimaster genoemd. Met de braaimaster wordt geen discussie gevoerd over het vuur, het vlees of bereiding. Hij heeft bepaalde methoden en gadgets die ze altijd gebruiken en die ze niemand anders vertellen. Gekscherend wordt door de “Braaimaster” soms gezegd “you can touch my wife, but you can’t touch my braai”.

3. Bring ‘n Braai

De meeste braais in Kaapstad en de rest van Zuid-Afrika vallen onder het fenomeen bring and braai’. Dit betekent dat de gasten hun eigen vlees, een aardappelsalade en drinken meenemen naar de braai. Afhankelijk van de setting maar de mannen staan veelal bij het vuur met een biertje of brandy (=brandewijn) en cola en zitten de vrouwen aan tafel aan de wijn.

Pas na een uurtje of twee tot drie als er alleen nog gloeiende houtskolen over zijn, is het vuur klaar om te braaien. Al het vlees wordt verzameld in een grote bak en de braaimaster gaat aan het werk onder het genot van een “doppie” (=borreltje). Pas nadat al het vlees is bereid wordt het in schalen op tafel gezet en wordt er gezamenlijk gegeten. Als laatste worden vaak nog braaibroodjes gemaakt een soort sandwich met kaas, ui en tomaat die licht worden geroosterd.

Aangezien iedereen zijn eigen vlees en salades meeneemt is er aan eten geen gebrek. Verwacht een overvloed aan vlees, salades en drank. Veelal neemt ieder na afloop een deel van het overgebleven vlees en salades mee naar huis.

Het draait allemaal om plezier maken en bijpraten met vrienden, een combinatie van alles waar Zuid-Afrikanen van houden: familie, vrienden, lekker eten en drinken. Elke gelegenheid rechtvaardigt een braai zoals een rugbywedstrijd of cricketwedstrijd en dat zorgt natuurlijk voor een levendige (en luide) sfeer. Waar Nederlanders afspreken in de kroeg of thuis om een voetbalwedstrijd van het Nederlands Elftal te kijken is een rugbywedstrijd van de Sprinkboks voor de Zuid-Afrikanen een gelegenheid om het te organiseren waarbij de hele dag in het teken staat van de braai en de wedstrijd.

Ze houden van “Home Entertainment” en gaan liever bij elkaar op bezoek dan elkaar te treffen in de kroeg. Veel hebben dan ook in hun huis een “grote televisie” met een bar en een braai.

4. Way of Life

Dat de braai onderdeel uitmaakt van het dagelijks leven van de Zuid-Afrikanen zie je ook terug in de supermarkt. Iedere grote supermarkt heeft een aparte vleesafdeling, kruidenafdeling en een braai afdeling waar het benodigde braai gereedschap kan worden gekocht. Dit gaat van braaitang tot aanmaakblokjes en van kolen tot hout. Bij iedere supermarkt kun je hout kopen voor de braai.

Wanneer Zuid-Afrikanen eropuit trekken om een weekend te gaan kamperen is de braai een belangrijk onderdeel van het weekend ritueel en het pakken van de auto. Zolang we het braai spullen maar niet vergeten. Iedere camping lokatie is voorzien van een braai faciliteit.

5. De Potjie

Behalve vlees, kan men ook een stoofpotje maken. Dit noemt men in Zuid-Afrika een potjie (spreek uit: poj-kie) en stamt uit de tijd van de Voortrekkers die onderweg vaak hun maaltijden kookten in gietijzeren potten die ze bij zich hadden. Gedurende 3 of 4 uur staat een gietijzeren pot op een driepoot op langzame smeulende kooltjes.

Het vlees wordt in de pot gedaan en aansluitend volgen de groenten zoals wortels, aardappelen, ui en pompoen. Daarna gaat het deksel op de pan en laat men het minimaal 3 uur sudderen. Zonder te roeren, hierin ligt het geheim. Niet roeren waardoor de individuele elementen hun smaak behouden.

Jong geleerd is oud gedaan!

Een weekend kamperen met de kinderen daarbij mogen marshmallows niet ontbreken als toetje na een braai. Er is niets mooiers dan je eigen marshmallow roosteren in het hete vuur en dan opeten. Iedere braaimaster is ooit op deze manier begonnen.

Geïnteresseerd geraakt in Zuid-Afrika ? Kijk voor de mooiste rondreizen op de pagina “rondreizen Zuid-Afrika” en maak ook een fantastische reis naar het land van de Braai !

Categorieen

Geen berichten toegestaan