De Victoria watervallen

Eén van de zeven wereldwonderen…… op jouw vakantie verlanglijst

Afrika is het continent voor de vakantie verlanglijstjes. De mogelijkheden zijn eindeloos: van safari’s in Botswana, de rode duinen van de Sossusvlei in Namibië, het Kruger National Park in Zuid-Afrika, tot het beklimmen van de Tafelberg in Kaapstad.

Allemaal zaken die jij wellicht ook op je vakantie wenslijst hebt staan. Hier zouden we er graag nog eentje aan willen toevoegen: een van de zeven natuurwonderen van de wereld, de Victoria watervallen in Zimbabwe.

de Victoria Falls : Een van de zeven wereldwonderen op de grens van Zambia en Zimbabwe

Wat is er zo mooi aan de Victoriawatervallen?

Victoria Falls is de grootste waterval van Afrika en ligt aan de Zambezi rivier op de grens tussen Zimbabwe en Zambia. Het zuidelijke deel van de watervallen is gelegen in Zimbabwe, in het dorpje Victoria Falls en het noordelijke deel van de watervallen ligt in Zambia, bij het plaatsje Livingstone. De watervallen bestaan feitelijk uit vijf verschillende gedeelten, vier van de watervallen liggen in Zimbabwe: The Devil’s Cataract, Main Falls, Rainbow Falls en Horseshoe Falls en ééntje in Zambia: The Eastern Cataract.

Het opspattende water creëert een “rookgordijn” van water, waardoor de watervallen oorspronkelijk Mosi-oa-Tunya, ‘de rook die dondert’ werden genoemd. Neem dus voor de zekerheid wel een regenjas, poncho of paraplu mee om jezelf en je camera te beschermen.

The Devil’s Cataract

Deze waterval, die ook wel Leaping Water wordt genoemd, is ‘slechts’ 27 meter breed en 70 meter hoog. Hij is ontstaan door een scheur in de onderliggende rotsen en zal volgens wetenschappers uiteindelijk een grotere waterval vormen. Hier kun je goed zien hoe een waterval ontstaat.

Main watervallen

De naam Main Falls zegt het al. Dit is de grootste en belangrijkste waterval van de hele Victoria Falls. Hier stort een gordijn van water de smalle kloof in. Als je goed kijkt zie je dat Main Falls in tweeën wordt gedeeld door een rotspartij bovenaan de waterval. Hierdoor is de waterstroom links van de rots 524 meter breed, terwijl deze rechts 297 meter breed is. Het water stort hier van 93 meter hoogte de diepte in.

Rainbow Falls

Rainbow Falls is 550 meter breed en 108 meter hoog. Daarmee is dit het hoogste gedeelte van de Victoriawatervallen. Als de zon schijnt heb je hier minimaal één regenboog als extra attractie, maar het kunnen er ook twee zijn. Vandaar ook de naam. Houd je fototoestel dus in de aanslag, want dit is de foto die je mee naar huis wilt nemen.

Horseshoe watervallen

Deze waterval heeft de vorm van een hoefijzer en is 95 meter hoog. Horseshoe Falls droogt meestal op in de periode rond oktober en november. Dan is het erosie-effect van het water goed te zien op de zwarte basaltrotsen.

The Eastern Cataract

The Eastern Cataract in Zambia is 304 meter breed en 101 meter hoog. Je kunt hier goed zien hoe het water naar de waterval stroomt en vervolgens naar beneden stort. Deze waterval is de belangrijkste attractie van de Zambiaanse kant. Vanuit Zimbabwe heb je er op Danger Point een prachtig zicht op.

Wat is de beste reistijd om naar de Victoria watervallen te gaan?

De Victoria watervallen vormen een van de grootste toeristische attracties in Afrika. Weliswaar zijn de Victoria Falls niet de grootste watervallen ter wereld, maar door de combinatie van de lengte (1,7 km breed) en een hoogte van 108 meter zijn het wel de meest spectaculaire. De vraag is altijd, zoals bij veel toeristische attracties, wat de beste tijd is om ze te zien? Een bezoek aan de Victoria Falls is het hele jaar door een onvergetelijke ervaring en een van de hoogtepunten van je vakantie.

Natuurlijk zijn er altijd “beste” periodes om de watervallen te bezoeken. De watervallen bereiken rond half april hun hoogste stand. Helaas zijn ze dan te onstuimig voor andere activiteiten. Door de grote hoeveelheid water is er grote kans dat je te maken krijgt met een waar gordijn van water en mist waardoor je niet alle watervallen kunt bewonderen. Na het regenseizoen (mei-juni) is de beste tijd om de watervallen te bezoeken.

Vanaf juli zakt het peil in de Zambezi rivier waardoor de mist enigszins wegtrekt en je de watervallen beter kunt zien. Voor de mooie plaatsjes is dit zeker de beste periode. In het droge seizoen, tussen september en januari, vallen er gaten in de muur van water. De lage waterstanden garanderen een panoramisch uitzicht zonder nevel. De Zambiaanse kant is mogelijk helemaal opgedroogd en het enige wat je dan ziet is een kale rotswand.

Waar liggen de Victoria watervallen?

Ongeveer een kwart deel van de watervallen is te zien vanuit Zambia en driekwart vanuit Zimbabwe. De meeste uitkijkpunten (15) bevinden zich in Zimbabwe. Je kunt van Zambia naar Zimbabwe lopen via de Victoria Falls Bridge, een 200 meter lange brug die beide uitkijkpunten met elkaar verbindt. Let op; bij deze wandeling passeer je de grens tussen Zambia en Zimbabwe, wat betekent dat je voor beide landen een visum moet hebben. Een wandeling van het uitkijkpunt in Zambia naar het uitkijkpunt in Zimbabwe duurt ongeveer 20 minuten.

Het Cataract Viewpoint aan de Zimbabwaanse kant biedt de ongekende ervaring om een groot deel van de watervallen van onderaf te zien. Je kijkt als het ware in een muur van water. Hiervoor moet je wel eerst 73 treden afdalen in de kloof. Voor je aan je afdaling begint zie je het standbeeld van de Schotse ontdekkingsreiziger David Livingstone. Hij was in 1855 de eerste Europeaan die dit natuurwonder aanschouwde.

Hij besloot de watervallen naar de Britse koningin Victoria te noemen in de hoop dat hij hierdoor de aandacht van de Britten op zijn ontdekkingstochten zou vestigen. Het eilandje waar hij verbleef heet nu Livingstone Island, en ligt aan de kant van Zambia. De Zambiaanse regering heeft al twee keer geprobeerd zijn standbeeld naar hun kant van de watervallen te halen.

Wat valt er te doen bij de Victoria Falls?

Bij de Victoria watervallen kun je naast het bekijken van dit natuurwonder nog tal van andere activiteiten ondernemen. Voor de avonturiers is er de mogelijkheid voor een bungee jump vanaf de Victoria Falls Bridge. Je maakt een vrije val van circa 110 meter terwijl het woeste water in de Zambezi rivier onder je kolkt. Het is een korte ervaring, want de sprong duurt maar 4 seconden 😉.

Voor wie dit nog niet uitdagend genoeg vindt, bestaat de mogelijkheid om onder begeleiding van een gids te zwemmen in de Devil’s Pool. Dit kan aan de rand van de waterval bij Livingstone Island, vlak voordat het water naar beneden stort. Nog een adrenaline avontuur is wild water raften, eigenlijk was dat de eerste avontuurlijke excursie die in Victoria Falls werd aangeboden. In een rubberboot bedwing je de stroomversnellingen op de Zambezi rivier.

Je kan op een relaxte manier van de Victoria watervallen genieten, zoals met een boottocht over de Zambezi-rivier bij zonsondergang. Het meest spectaculair is het maken van een helikoptervlucht boven de Victoria watervallen, “de Flight of Angels” genaamd.  Zo zie je de werkelijk enorme omvang van het waterspektakel. Je snapt waarom dit een van de zeven natuurwonderen ter wereld is en waarom UNESCO de Victoria Falls in 1989 op de werelderfgoedlijst heeft gezet.

Enthousiast geraakt door dit artikel om naar de Victoria Falls op vakantie te gaan. Op de rondreizen pagina van Afrika Reisopmaat vind je diverse fraaie mogelijkheden voor een avontuurlijke safari.

Categorieen

Nog geen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *